Asta Maurice Calvados 40 years 1980 - 2021 #AMF004

Bottelaar
Distillery / merk
Inhoudsmaat
0.7 liter
Alcoholpercentage
45%
Leeftijd
40 years
Gedistilleerd
1980
Gebotteld
2021
Vatnummer
AMF004
Aantal flessen
150
Beschikbaarheid
Dit product is momenteel niet op voorraad

Selected by Asta Morris, Belgium

Tasting notes Marc Dermul - WhivieBlog: Score 92/100

Fenomenaal

Het was nog maar van deze zomer geleden dat ik die geweldige calvados Drouin 1963 proefde die Asta Maurice – aka Bert Bruyneel – op de markt bracht. Ik zal die niet licht vergeten. Ik noemde het een meesterwerk en één van de lekkerste dingen die ik ooit geproefd had. Dus u begrijpt dat ik er als de kippen bij was om deze nieuwe botteling – van hetzelfde huis en dezelfde bottelaar, maar 17 jaar later gestookt – aan te schaffen. En wat ben ik daar blij mee!

Gebakken appels met kaneel, cider, zoethout, dennenappels, overrijpe banaan, gekarameliseerde hazelnoten, butterscotch, munt, appelmoes… Dat gaat hier op en neer als een jojo, maar wat een complexiteit alweer. En zalig zoet, zonder snoeperig of plakkerig te worden. Hij heeft ook iets old school waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Moet amper onderdoen voor de versie uit 1963, hoor.

Stevige body met een prachtige structuur. En pittig! Kruidnagel, kaneel, saffraan en een pepertje gaan het zoete fruit vooraf. Denk vooral appels (doh!) in al zijn vormen: kraakvers, cider, appelmoes en gebakken in kleine plakjes. Maar ook een hint van cacao en kastanjes. En dan zo’n verrassende toets van verse rabarber die om de hoek komt piepen. Zoethout naar het einde toe. Jawadde, dit is weer tongstrelend, hé.

Het zoethout zet zich flink door in de lange, warme, bevredigende afdronk. De balans tussen het fruit enerzijds en de invloed van het eikenhouten vat anderzijds is fenomenaal.

Het wordt stilaan tijd dat ik ‘malternatieven’ ook een score ga geven, want ik denk er klaar voor te zijn. Laten we met een klepper beginnen.

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

13 Andere producten in dezelfde categorie

Vergelijk 0