Bodegas Yuste!

Gepubliseerd: 24-05-2018 17:25:09
Categoriën: Wijn blog

Bodegas Yuste!

El viento, el sol y la tierra oftewel De wind, de zon en de aarde. Dit zijn de drie elementen die Sherry zo magisch maakt. Sherry komt uit een kleine streek in Andalusië. Hier schijnt 300 dagen per jaar de zon, het regent ongeveer 70 dagen. De wind brengt tijdens de droge, hete zomer genoeg vocht naar de wijngaarden en de klei in de bodem houdt het water vast.

Van Bodegas Yuste hebben wij de mooie Sherry serie "Aurora" in het assortiment. In 2015 nam Paco Yuste een Bodegas over. Deze bodega ligt in Barrio Alto van Sanlúcar, de bodega heeft een solera van 840 vaten.
De vrouw, dochter en kleindochter van Paco Yuste heten allemaal "Aurora". Om die reden is de hele serie "Aurora"genoemd. Op het etiket staat het portret van Aurora Ambrosse Lacave als een jonge moeder, voorafgaand aan haar weduwschap in 1911. Na het overlijden van haar echtgenoot, nam ze de leiding over van de bodega. Ze was een baanbrekende dame in een door mannen gedomineerde Sherry wereld. Het feit dat een vrouw, in die tijd in traditioneel Andalusië, de scepter zwaaide was een unicum. Daarom is de "Aurora" lijn een ode en bron van trots voor vrouwen.

Ik word altijd erg blij van Pedro Ximénez. Dus toen ik Tiramisu ging maken nam ik een fles Bodegas Yuste Aurora Pedro Ximénez mee.

Pedro Ximénez is een zoete versterkte wijn. Deze zoetheid wordt op een natuurlijke manier verkregen door de Pedro Ximénez druiven één à twee weken onder de hete zon te laten drogen op matten. Het vocht uit de druiven verdampt waardoor de concentratie smaakstoffen en suiker toeneemt. De gereedgemaakte PX reductie rijpt in het Solera systeem op Amerikaanse eiken vaten verder.

De sherry heeft een elegante, zeer donkere mahonie kleur. Je ruikt de rozijnen, vijgen en dadels, honing en vruchten. Een heerlijk zacht romige smaak maar niet extreem zoet. En dat maakt deze prachtige Pedro Ximénez zo bijzonder. Heerlijk bij de tiramisu of bij een stukje pure chocolade.

De Bodegas Yuste Aurora Pedro Ximénez is te koop in de winkel en in onze webshop voor €15,95.

I love wijn, Viviënne

Deel deze blog

Vergelijk 0