De Wijnbox van oktober!

Gepubliseerd: 26-09-2019 17:59:19
Categoriën: Wijn blog

De Wijnbox van oktober!

De herfst doet al aardig zijn intrede dus de wijnbox van de maand oktober staat dan ook in het teken van de herfst. In plaats van drie wijnen zitten er deze maand zelfs zes wijnen in de box! Waarvan één witte wijn, vijf rode wijnen en een boekje met tekst en uitleg over Viña Ventisquero, de wijnen en wat bijpassende gerechten. Over drie van deze wijnen heb ik al eerder een blog geschreven, hoogste tijd dus om de andere drie wijnen te gaan proeven.

De box bestaat uit:

1x Ventisquero Reserva Sauvignon Blanc - 1x Ventisquero Reserva Carménère - 1x Ventisquero Reserva Syrah - 1x Ventisquero Reserva Merlot - 1x Ventisquero Reserva Cabernet Sauvignon - 1x Ventisquero Reserva Red Blend

Viña Ventisquero startte als project van Gonzalo Vial. Zijn succesverhaal begon met een kippenboederij van zijn familie. Zijn passie voor de wijnstok en zijn liefde voor het land en de landbouw waren zijn inspiratie voor het waarmaken van zijn droom. Het wijnhuis werd in 1988 gebouwd in Maipo Valley en daaromheen werden de eerste wijngaarden aangeplant. In 2001 kwam de eerste jaargang op de markt.

Omdat de aarde dierbaar is voor iedereen die bij Ventisquero werkt, wordt er op een milieuvriendelijke manier gewerkt door het watergebruik sterk te beperken, CO2- uitstoot van het transport te compenseren en de natuurlijke omgeving bij nieuwe aanplant zoveel mogelijk in tact te laten. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een certificering door “Sustainable wine of Chile”. Ventisquero is het eerste Chileense wijnhuis dat daarin geslaagd is.

Elke fles wijn die gemaakt wordt bij Ventisquero is uniek, gemaakt met passie en met de focus op de beste kwaliteit. Het team werkt de klok rond om variërende en nieuwe wijnen te produceren, die gedronken kunnen worden in goed gezelschap en tijdens speciale momenten. Zij willen dat elke fles die je open maakt een onvergetelijk moment is.

De Ventisquero Reserva Sauvignon Blanc is ooit verkozen tot de beste Sauvignon Blanc van Chili en valt continue in de prijzen. De wijn is licht van kleur, en heeft die stuivende frisse geur die zo typerend is voor Sauvignon Blanc. Het is een frisse wijn, citrus fruit, gele appel en heel klein beetje kruidig. Dat maakt deze wijn tot een wijn die prima is als aperitief in goed gezelschap, bij wit vlees of bij vis.

Ventisquero Reserva Carménère heeft 10 maanden houtlagering gehad, is diep rood van kleur, met de heerlijke geur van pruim en chocolade en wat een smaak! Vol, kruidig en kersen. Een wijn met pit! Drink deze Carménère bij de tapas of bij overheerlijk stoofvlees. De Ventisquero Reserva Carménère heeft al talloze gouden medailles gewonnen

Van de Ventisquero Reserva Syrah heeft 70% van de druiven 10 maanden op Frans eikenhout gerijpt en 30% in RVS tanks. Dit zorgt voor een goede verdeling van hout en fruit. De kleur is dieprood. Alleen al van de geur van deze wijn word ik gelukkig. Die kruiden, dat volle rode fruit, chocolade en een beetje tabak. En alles wat je ruikt, proef je ook. Wij dronken hem lekker bij de biefstuk maar deze Syrah kan ook prima bij de pasta of bij een stukje rijpe kaas.

De Ventisquero Reserva Merlot is de allemansvriend van de familie Ventisquero. Niet te laf van smaak en door de houtlagering zijdezacht. Met de geur en smaak van pruimen, rood fruit en kruiden is het een wijn die het voor de liefhebbers van rode wijn ook goed doet bij gerechten waar vaak witte wijn bij geadviseerd wordt. Zoals bij varkenshaas of bij gevogelte.

Toen ik lang geleden de wijncursus deed vertelde mijn leraar vol passie over de druif Cabernet Sauvignon. Wat mij bijbleef was dat hij de geur van Cabernet Sauvignon altijd herkende aan het "potloodpuntje". Ik vond dat een mooi verhaal dat ik altijd onthouden heb. Dat "potloodpuntje" heeft mij fijn geholpen bij de examens van de wijncursussen en ook nu herkende ik het gelijk in de Ventisquero Reserva Cabernet Sauvignon. Een heerlijk volle wijn met uitbundige geuren van cassis, peper en dat "potloodpuntje. Ik word er blij van! Drink hem bij vlees van de grill, bij gekruide gerechten of bij de gourmet met kerst :)

Last but not least de Ventisquero Reserva Red Blend gemaakt van Cabernet Sauvignon, Carménère, Syrah en Petit Verdot. De eerste drie druiven zijn welbekend en al besproken in deze blog maar de Petit Verdot is een klein beetje een vreemde eend in de bijt. De Petit verdot wordt vaak gebruikt in een blend en kan het verschil maken tussen fantastisch en fabuleus. De druif heeft een dikke schil en is zeer klein dit zorgt voor een laag rendement. De smaak van de Petit Verdot lijkt het meest op de Syrah, kruidig en vol. De wijnen waar Petit Verdot aan toegevoegd wordt hebben vaak een langere bewaartijd. Van de Ventisquero Reserva Red Blend heeft 70% van de druiven op eiken vaten gerijpt. De ene helft op Frans eiken vaten en de andere helft op Amerikaans eiken vaten. De overige 30% heeft gerijpt in RVS tanks. De wijn is dieprood met een diep intense geur van bramen, rode bessen en specerijen. Breed inzetbaar bij wild, bij stoofschotels, rundvlees, kaas en bij gegrilde worst.

Deze proefdoos met een ontdekkingsreis in de Chileense wijnwereld staat nu in de winkel. Normaal kost één fles € 9,95, maar u betaalt nu voor deze proefdoos slechts: € 39,80. U krijgt dus € 19,90 korting!

I love wijn, Viviënne

Deel deze blog

Vergelijk 0