De Wijnbox van September!

Gepubliseerd: 05-09-2019 12:21:36
Categoriën: Wijn blog

De Wijnbox van September!

De wijnbox van de maand september staat weer klaar. Iets later dan u gewend bent maar ik was dan ook aan het genieten van een heerlijke vakantie rondom de Provence en de Mont Ventoux. Na heel wat bezoekjes aan plaatselijke wijnboeren, heerlijke fietstochtjes langs talloze wijngaarden en een kort maar zeer leuk werkbezoekje aan Domaine de Diables bij ons beter bekend als MIP - Made in Provence - Rosé ben ik weer helemaal opgeladen.

Waar u misschien wijnen uit Frankrijk had verwacht in de box van de maand september nemen wij u mee naar Portugal. De dagen worden al wat korter en de zon laat ons behoorlijk in de steek de afgelopen dagen dus we hebben de rosé vervangen voor een flesje witte wijn. En zo komen we op een box met daarin twee heerlijke witte Portugese wijnen en een bijzondere nieuwe rode wijn gerijpt op Port vaten.

1. Casal de Ventozela Vinho Verde Branco

In de wijnbox van de maand augustus zat al de zomerse rosé van Casal de Ventozela. Nu willen we u graag kennis laten maken met de witte Vinho Verde van Casal de Ventozela. Gemaakt van de inheemse Portugese druiven Loureiro, Trajadura en Penderna. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef is Casal de Ventozela een familiebedrijf, de wijngaarden liggen in het kleine stadje Mogege in het hart van de Vinho Verde regio. Hun missie is: de beste Vinho Verde wijn produceren op een zo natuurlijk mogelijke manier en op traditionele wijze! Letterlijk vertaald betekent Vinho Verde "groene wijn" maar eigenlijk wordt bedoeld jong gebottelde wijn. De Casal de Ventozela Vinho Verde Branco is een jonge, frisse, licht tintelende wijn. De groene appel en limoenen stuiven je glas uit. Ideaal tijdens een nazomers feestje, bij een salade of als aperitief.

2. Niepoort Gestolen Fiets Branco

In een eerdere blog schreef ik al over deze wijn. Midden in de Douro, pal aan de rivier de Tedo ligt Niepoort Vinhos. Begonnen als een kleinschalig porthuis is het nu uitgegroeid tot een wereldwijd gerenommeerd port- en wijnhuis. Het verhaal achter de naam voor deze wijn is dat de wijn wereldwijd verkocht wordt en dat er voor elk land een passende naam en etiket bij wordt bedacht. Het etiket van deze wijnen is getekend door de overleden Peter van Straaten. Het was één van zijn laatste tekeningen. Op het etiket zie je een man en een vrouw genieten van een glas wijn, heerlijk in het gras even uitrusten van een fietstocht. Met als tekst onderaan het etiket: “Dat zouden we vaker moeten doen.”

De witte wijn Gestolen Fiets Branco uit de Douro is gemaakt van verschillende druiven en is een heerlijk jonge wijn. Fris, beetje kruidig met de fruitige smaak van peer, gele appels en druiven. Drink hem bij de picknick op de eerstvolgende zonnige dag die weer komt, een frisse salade met geitenkaas of bij een gelegenheid waarbij je denkt: “Dat zouden we vaker moeten doen!”

3. Feuerheerd's Douro Reserva Port Barrel Finish

Een wijn die we nieuw in het assortiment hebben, een rode wijn gemaakt van Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz druiven. Het heerlijke port-karakter van de wijn ontstaat door de rijping op oude Port vaten gedurende 12 maanden. Een wijn van de familie Van Zeller, één van de bekendste families binnen het Port gebied en eigenaar van diverse gerenommeerde Port huizen waaronder Feuerheerd's. We hebben verschillende soorten Port van Feuerheerd's staan dus toen we van deze wijn een proeffles konden bestellen hebben we dit gedaan en wat waren we aangenaam verrast. Wat een traktatie is deze wijn! Een prachtige bordeauxrode kleur, je ruikt de pruimen en de kersen en door de rijping op de oude Port vaten heerlijk vol en zacht van smaak. Drink hem op een regenachtige avond bij een kaasplankje en waan je toch nog even in het zonnige Portugal, bij wild of bij vlees van de grill. Wat mij betreft een wijn die ervoor zorgt dat de overgang van zomer naar herfst toch net iets minder vervelend is!

 

Geniet met passie en liefde van deze drie wijnen. Wie weet denkt u "Dat zouden we vaker moeten doen", dan is deze wijnbox de hele maand september nog verkrijgbaar. En anders graag tot volgende maand!

I Love Wijn, Viviënne

Deel deze blog

Vergelijk 0