Een mooi bezoek aan Van Wees Amersfoort

Gepubliseerd: 18-05-2018 15:24:04
Categoriën: Whisky blog

Een mooi bezoek aan Van Wees Amersfoort

Afgelopen maand was ik te gast bij het bedrijf Van Wees in Amersfoort. De geschiedenis van dit bedrijf voert terug tot 1921. Er is gedurende die tijd veel veranderd, maar dit familiebedrijf is nog steeds de specialist als het gaat om gedistilleerde dranken.

Maar terug naar mijn bezoek aan dit bedrijf. De senior van het bedrijf Han van Wees, al sinds 1963 actief in de drankenwereld wilde mij graag iets laten proeven van Domaine Boingnères. Eigenlijk om mij te enthousiasmeren voor iets anders dan whisky. En dat is gelukt!

Volgens de heer van Wees is dit één van de mooiste producten die Frankrijk te bieden heeft.

Bas-Armagnac is één van de drie verbouwingsgebieden, waar in de Armagnac-streek de druiven voor het distilleren van Armagnac mogen worden verbouwd. De druiven die gebruikt worden voor de Armagnac van Domaine Boingnères zijn de Ugni Blanc, de Folle Blanch, de Baco en de Colombard. In tegenstelling tot Cognac wordt Armagnac in slechts 1 keer gedistilleerd. Dit geeft de Armagnac zijn krachtige eigen karakter.

Deze druiven groeien op zure arme kleiachtige leemgrond met veel kiezenstenen. Hier en daar verkleurt ijzer de grond, men spreekt dan over sables fauves ofwel wild zand. Dit verbouwingsgebied wordt gezien als de beste van de drie en uit de Bas-Armagnac komt de meest fruitige en delicate Armagnac met veruit de beste reputatie.

Ik had het geluk dat meneer van Wees een flesje van de Domaine Boingnères Cépages 1975 had open staan en mij daar een glaasje van inschonk. Deze bijna 40 jaar oude Armagnac is simpelweg de mooiste Armagnac die ik ook geproefd heb en misschien ook wel ooit ga proeven. Dit unieke product behoort tot de absolute top in de wereld als het gaat om gedistilleerde dranken.

Slechts 40 barrels zijn er gevuld met dit vloeibare goud. Want zo mogen we deze magnifieke oude vintage toch wel noemen. Na bijna 40 jaar was het moment daar, het vat had zijn werk gedaan en het huwelijk tussen hout en fruit was perfect in balans.

Een proefnotitie daar wil ik me niet aan wagen, maar dat dit een geweldig product is daar kan ik meneer van Wees alleen maar gelijk in geven.

Krijg je de kans om eens iets te proeven van Domaine Boingnères, laat deze kans dan zeker niet aan je voorbij gaan. Mocht u een fles van dit vloeibare goud willen aanschaffen, wacht dan niet te lang, want de voorraad is zeer gelimiteerd.

Klik hier om de website te bezoeken.

Deel deze blog

Vergelijk 0