Gestolen Fiets?!

Gepubliseerd: 23-10-2017 11:47:29
Categoriën: Wijn blog

Gestolen Fiets?!

Vorige week vroeg Stefan wil je naar een wijnproeverij van Portugese wijnen bij de Ambassade van Portugal in Den Haag? Ja, natuurlijk! Dus ik vraag of ik nog ergens speciaal naar op zoek moet, zei hij heel serieus: “Ja, naar de Gestolen Fiets!”

Onderweg naar huis denk ik, neemt hij mij nou in de maling? Dus ik thuis snel op google…Gestolen Fiets. En wat blijkt het is wijn van Niepoort Vinhos uit Portugal. Midden in de Douro, pal aan de rivier de Tedo ligt Niepoort Vinhos. In 1842 opgericht door de Nederlander Eduard Kebe. Vijf jaar later werd Franciscus van der Niepoort partner en toen Eduard Kebe overleed werd het volledige portbedrijf eigendom van van der Niepoort. Van een kleinschalig porthuis is het nu uitgegroeid tot een wereldwijd gerenommeerd port- & wijnhuis.

Dus behoorlijk voorbereid ging ik op een maandag naar de Ambassade van Portugal. De Gestolen Fiets had ik snel gevonden. Het verhaal achter de naam voor deze wijn is dat de wijn wereldwijd verkocht wordt en dat er voor elk land een passende naam en etiket bij wordt bedacht. Natuurlijk lag het in Nederland voor de hand om iets met klompen, tulpen of  molens te doen, maar dat is hoe de toeristen ons land zien. Na wat onderzoek blijkt dat wij Nederlanders bij ons land al snel aan een Gestolen Fiets denken. Nou, denk ik daar in het dorpse Roelofarendsveen niet zo snel aan, maar in de grote stad ligt dat blijkbaar anders.

Het etiket van deze wijnen is getekend door de vorig jaar overleden Peter van Straaten. Het was één van zijn laatste tekeningen. Op het etiket zie je een man en een vrouw genieten van een glas wijn, heerlijk in het gras even uitrusten van een fietstocht. Met als tekst onderaan het etiket: “Dat zouden we vaker moeten doen.”

De witte wijn Gestolen Fiets Branco uit de Douro is gemaakt van verschillende druiven en is een heerlijk jonge wijn. Fris, beetje kruidig met de fruitige smaak van peer, gele appels en druiven. Drink hem bij de picknick, een frisse salade met geitenkaas of bij een gelegenheid waarbij je denkt: “Dat zouden we vaker moeten doen!”

De rode wijn Gestolen Fiets Tinto ook uit de Douro is gemaakt van verschillende druiven, waaronder de Touriga Franca en Touriga Nacional. Druiven die ook veel voor Port gebruikt worden. De kleur is midden rood, met de geur van braam en wat kruiden. De smaak is heerlijk zacht, vol bessen en aardbeien. Een wijn die zo makkelijk drinkbaar is, dat het past bij de BBQ – of omdat het nu toch echt geen BBQ weer meer is bij het gourmetten – of bij een avond gezellig met vrienden.

“Dat zouden we vaker moeten doen”…en zo is het maar net!

De wijnen staan nu open in onze proefkast dus kom gerust langs om deze bijzondere wijnen te proeven en te kopen. In de maand November 2018 zijn deze heerlijke wijnen, WIJN VAN DE MAAND van €12,95 voor €9,95. – Geen extra volumekorting. –

I love wijn, Viviënne

Deel deze blog

Vergelijk 0