Suntory The Chita Japanese Single Grain Whisky

Gepubliseerd: 20-03-2018 16:41:52
Categoriën: Whisky blog

Suntory The Chita Japanese Single Grain Whisky

Japanse whisky is hot op dit moment. Er is een veel grotere vraag naar Japanse whisky dan dat er aanbod is. Hierdoor zie je dat er steeds meer Japanse Single Malt Whisky op de markt komt als nas (No-Age-Statement). Het wordt dan ook steeds lastiger om een fles Hakushu of Yamazaki te bemachtigen met daarop een leeftijd van 12 jaar of ouder. Is het dan alleen maar kommer en kwel in de Japanse whisky wereld? Nee zeker niet, want naast heerlijke Single Malt Whisky, maakt het bedrijf Suntory ook graanwhisky. Het bedrijf is eigenaar van de distilleerderijen Yamazaki en Hakushu, maar heeft ook een grote graandistilleerderij: The Chita. Het grootste deel van de geproduceerde graanwhisky wordt gebruikt voor de blended whisky Hibiki en laat dit nou net één van mijn favoriete blended whisky's zijn uit Japan, dus ik ben zeer benieuwd naar deze voor mij nieuwe Japanse Single Grain Whisky.

The Chita Single Grain Whisky heeft een rijping gehad op Sherry- en Bourbonvaten, maar daarnaast heeft een klein deel ook liggen rijpen op wijnvaten. Dit geeft de whisky een heerlijk fruitig karakter mee. Deze whisky is heerlijk mild, super zacht en kan prima puur gedronken worden. Dat is dan ook hoe ik mijn whisky bij voorkeur drink.

Proefnotities zijn niet mijn sterkste kant, maar ik wil het toch wel proberen.

Kleur: helder goud geel

Geur: Fris en zoetig, mango, rijpe peren, banaan, kokosnoot, maar toch ook iets fris bloemig zoals vlierbloesem.

Smaak: Het is duidelijk dat we hier te maken hebben met een graanwhisky, wel een karaktervolle, maar ook zacht zoet. Vanille, honing, ook hier de fruittonen van de mango en de rijpe peren. Een heerlijke smaak voor de warme lentedag.

Afdronk: Fris en 'clean'. Het zoetje dat in de smaak duidelijk aanwezig is, blijft mooi fris achter in de mond hangen.

Totale indruk: Prima whisky om zo te drinken. Prima whisky om mensen bekend te laten worden met whisky. Prima whisky om bekend te worden met Japanse whisky. Dus eigenlijk gewoon een prima whisky.

Tip: Gebruik deze whisky eens als basis voor een Classic Japanese Whisky Highball

Vul een longdrinkglas met ijsklontjes, voeg een laagje Suntory The Chita toe en top het glas af met Sodawater. Beetje roeren en een garneer met een schijfje citroen of sinaasappel. Laat de zon maar komen!!

Japanese Higball

Deze whisky is momenteel verkrijgbaar voor €59,95, maar wacht met bestellen tot komend weekend, want ik heb van een betrouwbare bron begrepen dat deze whisky komend weekend de Whisky Weekend Aanbieding wordt. Dus nog even geduld, maar dit zal zeker beloond worden.

I love Whisky,

Stefan

Deel deze blog

Vergelijk 0