Ardbeg An Oa - The Ardbeg BBQ Smoker

Islay Single Malt Scotch Whisky

Meer details

Distillery / merk
Regio
Inhoudsmaat
0.7 liter
Alcoholpercentage
46.6%
Leeftijd
no age statement
Vatnummer
The BBQ Smoker Set
Vattype
PX Sherry, Virgin Charred Oak and Ex-Bourbon Casks
Smaakprofiel
EAN
5010494962581
Beschikbaarheid
Op voorraad

€ 49,95 (incl. BTW)

  

- +

Inside the Ardbeg BBQ Smoker gift pack you’ll find one smoker puck and one bottle of Ardbeg An Oa. With notes of thick cigar smoke, roasted tea leaves and grilled artichokes, Ardbeg An Oa’s rounded and subtly smoky aromas make it the prime spirit for toasting by the BBQ.

“Waar de storm de rust ontmoet”

Liefhebbers van rokerige whisky opgelet… In het hart van de Ardbeg distilleerderij, de Gathering Room bevindt zich het grote Gathering Vat, speciaal gecreëerd uit Frans eikenhout, waarin Ardbeg An Oa (uitgesproken als ‘en oh’) ontstaat. Deze rokerige, zoete, ronde single malt is is geïnspireerd op het meest ongetemde gedeelte van het ruige Schotse eiland Islay. Het is de eerste nieuwe permanente toevoeging aan het kernassortiment van Ardbeg in bijna een decennium.
De Mull of Oa op Islay is opvallend rond van vorm. Op het meest zuidelijke puntje van het afgelegen eiland torenen de kliffen van het schiereiland hoog op uit zee en bieden ze beschutting tegen de beukende golven van Atlantische stormen. Ardbeg An Oa is met haar contrast tussen krachtige intensiteit en zijdezachte zoetheid een hommage aan deze ruige plek waar de storm de rust ontmoet. Dr. Bill Lumden, Ardbeg’s Director of Distilling, Whisky Creation & Whisky Stocks legt uit: “Er schuilt een bijzondere Ardbeggian magie in de Gathering Room, waar de diverse whiskies zich in de loop der tijd mengen om te transformeren tot een nieuw niveau qua complexiteit. Ardbeg An Oa’s ronde en subtiele rokerige aroma’s weerspiegelen alle contrasten van de Mull of Oa.
Met een typische Ardbeggian alchemie worden in het Gathering Vat spirits gerijpt op smaakrijke Pedro Ximenez sherryvaten geblend met kruidige spirit afkomstig uit een nieuw eiken vat en spirit gerijpt op ex-bourbon vaten, de kenmerkende huisstijl van het Ardbeg. Het eindresultaat is een single malt met veel meer complexiteit en ronding dan de optelsom van zijn ingrediënten doet vermoeden.
De botteling op 46.6% zonder koude filtering zorgt ervoor dat de maximale smaak behouden blijft en de whisky meer body en extra diepte heeft.

Proefnotitie

Kleur: Licht goud.

Geur: Tonen van romige toffee, anijszaad, dadels en een vleugje perzik en banaan.

Smaak: De soepele, romige textuur van de whisky laat een siropige zoetheid achter op het smaakpalet. Smaken van melkchocolade, sinaasappel en gerookte thee vermengen zich met zoete specerijen, sigarenrook en – onverwacht – gegrilde artisjok.

Conclusie: een aanhoudende, verleidelijke en rokerige finish.

Awards

IWC 2019: Best Single Malt Scotch NAS (No Age Statement) - 1st place

Jim Murray's Whisky Bible: 95,5/100 points

21 Andere producten in dezelfde categorie

Vergelijk 0