Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.

Bruichladdich 18 years Private Cask Bottling #238

Islay Single Malt Scotch Whisky

Bruichladdich 18 years Private Cask Bottling #238
  • Bruichladdich 18 years Private Cask Bottling #238

Bruichladdich 18 years Private Cask Bottling #238

Islay Single Malt Scotch Whisky

BottelaarDistillery bottling
Distillery / merkBruichladdich
SerieSmede's Dram
LandScotland
RegioIslay
Inhoudsmaat0.7 liter
Alc/vol58.9%
Leeftijd18 years
Vatnummer238
VattypeBourbon Cask
SmaakprofielBelegen en complex
Out of stock

Bruichladdich 18 years 2003 - 2022 #238 Smede's Dram

Sinds de wederopstanding van Bruichladdich in 2001 zijn de ambities verder gegaan dan alleen het maken en verkopen van Single Malt Whisky. Het doel van Bruichladdich was een alternatied te zijn voor de norm in de industrie. 

Het idee was om pioniers, provocateurs en veranderingsagenten te zijn. Het land en het drankje opnieuw met elkaar verbinden, de voorgeschreven 'regels'van de industrie opnieuw evalueren, ons afvragen waar smaak vandaan komt en begrijpen waarom agrarische ecosystemen belangrijk zijn.

Oorsprong en botteling

Gedistilleerd op 25 mei van het jaar 2003 en gebotteld op 26 juli 2022. Vader en zoon Smede hebben dit vat aangeschaft in 2003 en hebben regelmatig een sample geproefd totdat ze overtuigd waren dat de whisky klaar was om te bottelen. Uiteindelijk hebben ze ervoor gekozen om dit Single Bourbon vat op vatsterkte te bottelen, 58.9%.  

Vattype

Deze Single Cask Whisky heeft 18 jaar doorgebracht in een Bourbon vat. Dit vat is oorspronkelijk gemaakt van Amerikaans eiken en is eerder gebruikt in de Bourbon industrie. Dit type vat geeft heerlijke tonen van fudge en zachter caramel mee aan de whisky.

Proefnotitie

Kleur

Amber

Geur

In de aanzet een zacht kruidige neus van hooi en geroosterd zoethout. Ook notige aroma's als amandel en hazelnoot geven deze whisky karakter. Naast het kruidige, notige karakter volgen heerlijke fruitaroma's als rijpe banaan en guave zonder overdreven zoet te worden. Een lekker vet botertje maakt dit tot een heerlijk geheel.

Smaak

De eerste indruk is direct krachtig. Inderdaad geen turf, maar wat een krachtpatser. Volle rijke smaak van rijpe banaan, amandelmelk en cappuccino. Prachtige balans van zoet, zuur en karakter, want karakter heeft deze Single Cask Whisky zeker. De rijping van 18 jaar in het bourbonvat heeft gezorgd voor een potpourri aan smaken: hazelnoot, milde koffie, kaarsvet, zoute boter, vers brood, mouttonen zoals in koekjes. 

Afdronk

De stevige smaak van de alcohol zorgt ervoor dat de smaak minutenlang blijft hangen in de mond samen met de smaak van granenbisquits.

Totale indruk

Familie Smede, jullie hebben een topvaatje gebotteld. Niet alle informatie staat op het etiket, maar hebben wij vernomen van de familie en is geverifieerd bij Bruichladdich distillery. 

Gedistilleerd: 25-05-2003

Gebotteld: 26-07-2022

Aantal flessen: 190

Bruichladdich 18 years Private Cask Bottling #238

Bruichladdich 18 years Private Cask Bottling #238