Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.
Currach Atlantic Kombu Seaweed Cask - Single Sherry Cask Finish for Belgium and The Netherlands
  • Currach Atlantic Kombu Seaweed Cask - Single Sherry Cask Finish for Belgium and The Netherlands
  • Currach Atlantic Kombu Seaweed Cask - Single Sherry Cask Finish for Belgium and The Netherlands

Currach Atlantic Kombu Seaweed Cask - Single Sherry Cask Finish for Belgium and The Netherlands

Single Malt Irish Whiskey

BottelaarOrigin Spirits Ireland Ltd.
Distillery / merkCurrach
SerieAtlantic Kombu Seaweed Single Cask
LandIreland
Inhoudsmaat0.7 liter
Alc/vol58.4%
Leeftijdno age statement
Gebotteld09-2021
VattypeOloroso Sherry Cask Finish
Aantal flessen260
SmaakprofielVol en kruidig
EAN794712746133
€ 82,60

Op voorraad

"Hoe zat het ook alweer...?", "Wordt er zeewier toegevoegd aan de whiskey??"  Nee, tijdens het inbranden van de vaten waarop de whiskey een finish krijgt wordt er een aantal kilo's gedroogd zeewier mee verbrand. Die verbranding laat zijn sporen na in het hout en daarmee later in de whiskey. Een innovatie in de Ierse Whiskeywereld. 

Aan het begin van dit jaar maakte Origin Spirits bekend dat ze dit najaar een aantal Currach Single Casks wilden lanceren. Daarbij kregen we als importeur grote invloed. Wij mochten namelijk zelf bepalen in welke vaten de whisky van onze keuze een finish zou krijgen. We hebben gekozen voor het volgende:

- Currach Kombu Seaweed Cask met een Single Cask finish op een Oloroso Sherry vat. Gebotteld op 58,4 vol. 

- Currach Wakame Seaweed Cask met een Single Cask Virgin Oak finish. Gebotteld op 57,2% vol.

We hebben hiervoor de samenwerking gezocht met de Belgische importeur, Jürgen Vromans van The WhiskyMercenary. Beiden nemen we de helft van ieder vat af. En dat komt neer op slechts 130 flessen van de Kombu Sherry finish voor de NL'se markt en 139 flessen van de Wakame Virgin Oak finish voor de NL'se markt.

Tasting Notes:

Kombu Sherry Cask: het Oloroso sherry vat voegt een heerlijke nootachtige, kruidige dimensie toe evenals de invloed van gedroogd fruit. Een prachtige aanvulling op de geroosterde koffie, donkere chocolade en aardse tonen die de Currach al heeft.

Tasting notes Serge Valentin: 85 points (WhiskyFun.com)

Wait wait wait, if I understand this well, this is sourced whiskey that was finished for 3 months in casks that had been charred using seaweed from the Atlantic, called 'kumbu'. Why would any serious taster not find this funny? After all, there's already been some Islay whisky that had been in contact with kelp, no? Didn't they call that 'Celp'? Wasn't it Van Wees in Holland who did it? In any case, innovation is good (you go first, added Dilbert).

Colour: straw.

Nose: sweet dough, maize bread, milk chocolate, custard and vanilla fudge, then miso, paprika and saffron. I find this a little bizarre and certainly not coastal, let alone 'Atlantic'. I mean, this is not Talisker.

Mouth: let's be honest, this is great fun. The seaweed feels this time, there's samphires, burnt capers or something, lemon liqueur, bizarre tarry menthols… It is very hard to describe this, the nearest thing I've ever tasted was some crazy cachaça. Or Cooley's first batches of Connemara, remember?  

Finish: long, salty, great fun once you got used to it. Tarry aftertaste, are we sure they've not rather used old tyres?

Comments: whether this should be called 'whisky' or 'whiskey' might still be to be seen but believe me, this 'spi' is growing on you. A whole new category, that's cool! Congrats to the inventors, they're making our lives a little less boring with this sour-sweet concoction.
 

Currach Atlantic Kombu Seaweed Cask - Single Sherry Cask Finish for Belgium and The Netherlands

Currach Atlantic Kombu Seaweed Cask - Single Sherry Cask Finish for Belgium and The Netherlands

€ 82,60