Dom Pérignon Vintage 2008

Champagne

Meer details

Wijnhuis / merk
Dom Pérignon
Inhoudsmaat
0.75 liter
Alcoholpercentage
12.5%
Oogstjaar
2008
EAN
3185370657218
Beschikbaarheid
Dit product is momenteel niet op voorraad

De lancering van Dom Pérignon 2008, in de tweede helft van 2018, is zo ongeveer de laatste officiële daad van Richard Geoffroy geweest. De gelauwerde chef de cave van Dom Pérignon is namelijk met pensioen gegaan. Per 2019 is Vincent Chaperon, die al jaren aan zijn zijde werkte, zijn opvolger als chef de cave. Bijna 30 jaar heeft Richard Geoffroy de fakkel van Dom Pérignon hoog gehouden. In het nog steeds gevierde jaar 1990 werd hij assistent van de toenmalige chef de cave, Dominique Foulon. En de eerste Dom Pérignon onder Richard als chef de cave was de legendarische 1996. En nu dan de laatste vintage, de 2008, waarvoor de deskundigen superlatieven tekort komen. Onder zijn visionair bewind is de ene prachtige Dom Pérignon na de andere op de markt gebracht. Natuurlijk heeft Richard Geoffroy gewerkt aan vintages van Dom Pérignon die nu nog rijpen in de kelders in Épernay. Maar zij zullen de markt bereiken onder verantwoordelijkheid van de nieuwe chef de cave Vincent Chaperon.

Een mooiere afscheidsgroet had Richard Geoffroy niet kunnen geven. De geniale 2008 is het elegante en harmonieuze resultaat van paradoxen en contradicties. Saaie, grijze luchten waren gangbaar in 2008, in tegenstelling tot een over het algemeen zonnig decennium. Lente en zomer van 2008 vertoonden een totaal gebrek aan zonneschijn en daardoor ook aan behaaglijke temperaturen. Maar gelukkig werd het oogstjaar 2008 gered door een superieure maand september. Precies één week voordat de pluk zou beginnen, de start was op 15 september, brak de zon door en gedurende een volle maand waren de omstandigheden perfect met blauwe luchten en een aanhoudende bries uit het noord/noordoosten. De druiven bleken rijper dan wat iedereen had durven hopen. De oogst was een miraculeus succes.

Proefnotitie:

Kleur: Nu, 10 jaar na de pluk en na zo’n 9 jaar op fles sur lattes in de kelders, is de kleur nog steeds opvallend jeugdig, met een witgouden flonkering. De fijne en superkleine koolzuurbelletjes spelen een luchtig en levendig spel in het glas.

Geur: Gelaagd en complex met vers geplukte witte bloemen, limoen en steenfruit – perzik, abrikoos. En vervolgens ook aroma’s ontstaan door een lange rijping op het gistbezinksel op fles: amandel, brioche, hazelnoot, naast vuursteen, zelfs natte kalk, noem het nat krijt. Fascinerend.

Smaak: Pas na 10 jaar opent deze superieure champagne zich voorzichtig. Aarzelend en tegelijk beslist. Er blijkt een volstrekte balans tussen neus en mond, tussen geuren en smaken. Het mondgevoel is rank, puur, atletisch gespierd, dus krachtig en tegelijk ook breed en warm.

Conclusie: Een fantastische, grootse wijn. Altijd weer die spanning tussen puur en rijp, tussen lichtvoetig en krachtig, tussen rank en rijk, tussen springerigheid en gespierdheid. Dat is Dom Pérignon ten voeten uit. De zo bij 2008 passende zuren zijn op schitterende wijze geïntegreerd in de wijn. De lange afdronk is aromatisch, licht rokerig en volstrekt veelbelovend – want deze energieke klassieker gaat nog jaren mee.

Deze hemels en romig smakende Dom Pérignon 2008 Blanc heeft sex appeal en bezit prachtige lengte. In alles bewijst hij een grote wijn te zijn, een van de mooiste Dom Pérignons ooit. Hij heeft veel gemeen met de legendarische 1996, maar deze 2008 heeft nog meer substantie.

18 Andere producten in dezelfde categorie

Vergelijk 0