Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.

Möet & Chandon Grand Vintage Rosé 2013

Champagne

Möet & Chandon Grand Vintage Rosé 2013
  • Möet & Chandon Grand Vintage Rosé 2013
  • Möet & Chandon Grand Vintage Rosé 2013

Möet & Chandon Grand Vintage Rosé 2013

Champagne

Wijnhuis / merkMoët & Chandon
RegioChampagne
Inhoudsmaat0.75 liter
Alc/vol12.5%
Oogstjaar2013
EAN3185370692417
Out of stock

Moët & Chandon Grand Vintage Rosé 2013

De Grand Vintage Rosé 2013 is alweer de 44e vintage rosé in de geschiedenis van Moët & Chandon. Deze vintage champagnes worden al gemaakt sinds. Elke Grand Vintage heeft zijn eigen personality. De keldermeester gebruikt al zijn creativiteit en kennis om een wijn te maken, die iets vertelt over dat specifieke jaar.
De Grand Vintage Rosé 2013 is gemaakt van druiven die in oktober zijn geoogst, wat uitzonderlijk laat is. Het leverde een bijzondere champagne op. Ze lijkt gebeiteld uit het fijnste roze marmer, heeft veel charisma, gulle aroma’s, een kruidige fruitigheid en prachtige, verleidelijke rondingen.

Klimaat en oogst van het jaar

De gemiddelde knopvorming, het begin van de jaarlijkse groeicyclus van wijnstokken, was op 27 april. Zo laat was sinds 1969 niet meer voorgekomen. Het voorjaar had vochtige en langere koele periodes, wat erg gunstig was voor de groei. De bloei startte begin juli, toen het weer wat aangenamer werd. Pittige hagelstormen vernietigden maar liefst 600 hectare aan wijnstokken. De oogst was pas in oktober, zo laat was sinds 1991 niet meer gebeurd. De oogst eindigde op 15 oktober. Het weer was gunstig, droog en relatief mild met koele nachten. Hoewel het plukken in sommige gebieden een uitdaging was, overtroffen het suikerniveau en de zuurtegraad de verwachtingen.
De assemblage is 44% pinot noir, waarvan 14% rode wijn, 35% chardonnay, 21% meunier, met een dosage van 5 gr/l. Na minimaal 5 jaar rijping op de gistcellen is de champagne in 2020 gedegorgeerd.

Proefnotitie

Kleur: Een heldere, lichtroze kleur met herfstachtige oranjetinten.

Geur: De eerste tonen zijn vrij zoetig. Denk aan een fruitsalade van rode bessen, wilde aardbeien, frambozen en granaatappelpitjes. Gevolgd door een vleugje zuur, dat iets weg heeft van bloedsinaasappelen en carambola. Specerijen (zwarte peper, pure chocolade, kaneel), gedroogde bloemen en vers leer maken het feest compleet.

Smaak: De eerste aanzet is vlezig en laat het wulpse karakter van de wijn zien. De stevige structuur van de pinot noir gaat gepaard met de ervaring van steenvruchten zoals pruim en kers. De textuur is poederig. Een delicate, frisfruitige zuurheid van roze grapefruit en limoenschil onderstreept de lange afdronk.

Conclusie: de speelse zoetigheid zet je misschien even op een ander been, maar na de eerste slok merk je dat je te maken hebt met een standbeeld van een vrouw: complex, met prachtige rondingen, mysterieuze diepgang en een frisheid, als in steen gehouwen.

Food-pairing: De Grand Vintage Rosé 2013 kan heerlijk worden gecombineerd met eten. Bijvoorbeeld met vis en groente, die wat betreft sappigheid passen bij het lichte karakter van de wijn.

Serveer de Grand Vintage Rosé 2013 rond de 10-11 graden, dus niet te koud! Het aroma van de wijn komt het best tot zijn recht in een Bourgogne-stijl witte-wijnglas.

Dag
:
uur
:
min
:
sec
Möet & Chandon Grand Vintage Rosé 2013

Möet & Chandon Grand Vintage Rosé 2013