Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.

Dom Ruinart Blanc de Blanc Vintage 2010

Champagne

Dom Ruinart Blanc de Blanc Vintage 2010
  • Dom Ruinart Blanc de Blanc Vintage 2010
  • Dom Ruinart Blanc de Blanc Vintage 2010

Dom Ruinart Blanc de Blanc Vintage 2010

Champagne

Wijnhuis / merkRuinart
LandFrance
RegioChampagne
Inhoudsmaat0.75 liter
Alc/vol12.5%
Oogstjaar2010
EAN3185370729915
Niet op voorraad

Dom Ruinart Blanc de Blancs 2010

Deze bijzondere cuvée is een eerbetoon aan Dom Thierry Ruinart, de Benedictijner monnik die zijn neef Nicolas Ruinart met zijn visie inspireerde tot het oprichten van Maison Ruinart in 1729.
Geheel in lijn met de essentie van het huis wordt deze waardevolle champagne gemaakt van 100% Grand Cru chardonnay, voor de vintage 2009 komen de druiven voor 82% uit de Côte des Blancs (vooral uit Chouilly, Le Mesnil, Oger en Avize) en voor 18% van de noordkant van de Montagne de Reims (voornamelijk uit Sillery en Verzenay).

Deze Dom Ruinart Blanc de Blancs 2010 vintage brengt een gevoel van verleiding met zich mee. Het oogstjaar 2010 begon met een koele lente, ruim onder het langjarig gemiddelde, waardoor de cyclus tot 5 dagen vertraging opliep. De zomer was vrij droog, er viel zo’n 25% minder regen dan gemiddeld. In augustus viel echter in korte tijd het equivalent van 2 maanden neerslag in heftige buien. In de vochtige hitte hadden de pinot noir en meunier druiven echter meer te lijden van de Botrytis cinerea schimmel dan de chardonnay. September was een mildere maand en van de start van de oogst op 15 september tot het einde is de kwaliteit van de druiven gewaarborgd gebleven.

De champagne heeft 9 jaar kelderrijping gehad en is gebotteld met een extra brut dosage van 4 gr/l. De stevige smaken en de intense frisheid van deze vintage combineren erg goed met eten. Denk aan Périgord varkensfilet met nootmuskaat, aardpeer en geroosterde kastanjeschaafsel of prei – gebrand, gepureerd, gefrituurd – met aardappel en truffelsabayon.

Proefnotitie:

Kleur: Intens goudgeel met licht groenige accenten en een verfijnde mousse.

Geur: De neus begint met poederige, minerale en florale tonen (iris) die doen denken aan een parfum. Vervolgens domineren de getoaste aroma’s en specerijen; nootmuskaat, hazelnoot, amandel en een vleugje koffie. De zesty tonen van citrusfruit geven de overige aroma’s nog meer kracht.

Smaak: Rijk van smaak, levendig en geconcentreerd. De champagne dringt zich op met grote aromatische intensiteit. Vers vijgenblad vermengt zich met zwarte thee en verse specerijen. De smaken ontwikkelen zich in lagen en resulteren in een complex mondgevoel, maar met een frisse finish die wordt onderschreven door een elegant bittertje.

Perfect Serve: 10-12°C, bij voorkeur in een Lehman Jamesse 45cl of een witte-wijnglas. Door hem eerst even te karafferen ontwikkelt de smaak zich optimaal.

Dom Ruinart Blanc de Blancs 2010 kan 10 jaar of langer goed bewaard worden in een wijnkelder en krijgt met de jaren een nog rijkere smaak.

Dom Ruinart Blanc de Blanc Vintage 2010

Dom Ruinart Blanc de Blanc Vintage 2010