Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.

Gaja Sperss

Rode Wijn

Gaja Sperss
  • Gaja Sperss
  • Gaja Sperss

Gaja Sperss

Rode Wijn

Wijnhuis / merkGaja
DruivensoortNebbiolo
LandItalië
RegioPiemonte
Inhoudsmaat0.75 liter
Alc/vol14.5%
Oogstjaar2007
Out of stock

Angelo Gaja (1940) is een begrip in de Italiaanse wijnwereld. Zijn stijl van werken kenmerkt zich door te innoveren en te pionieren, maar vooral door nooit concessies te doen ten aanzien van kwaliteit en waar nodig te breken met de regels van het betreffende wijngebied. Hij beperkte de rendementen en introduceerde Franse druivenrassen en het gebruik van Franse barriques, dat laatste om de wijnen te verzachten. Zijn mooiste Barbaresco’s brengt hij op de markt als Single Vineyard, 95% nebbiolo aangevuld met 5% barbera. Geheel tegen alle wetten van de streek, waar 100% nebbiolo is voorgeschreven. Hierdoor moet hij de wijnen declasseren tot DOC Langhe. Geen probleem, want inmiddels is de naam Gaja wereldwijd sterker dan die van de overkoepelende DOCG Barbaresco.

Klimaat/Terroir

De wijngaard ligt in de Marenca-Rivette zone in Serralunga. De wijngaarden liggen op 370 meter hoogte in een amfitheater op het zuidzuidwesten. De bodem bestaat uit klei- en kalkrijke mergel. De druivenstokken zijn gemiddeld 50 jaar oud.

Vinificatie

De vergisting duurt circa 3 weken, waarna de wijn 30 maanden rijpt in eikenhouten vaten.

Druiven

Nebbiolo. 

Geur & Smaak

Complexe, zeer geconcentreerde wijn met zwarte kersen, rabarber, teer, zoethout, truffel en veel mineraliteit. De structuur is stevig en rijk en vraagt om een aantal jaren geduld. Het rijpingspotentieel is ongelooflijk.

Serveersuggestie

Serveer bij groot wild, rood vlees, bereidingen met paddenstoelen of truffels en harde kazen.

Weetje

Angelo Gaja bleef altijd hopen op een kans een topwijngaard in Barolo te verwerven. Zijn wens kwam uiteindelijk in 1988 uit. De naam van het beste deel van de wijngaard gaf hij daarom de naam "Sperss", nostalgie in het plaatselijk dialect.

Gaja Sperss

Gaja Sperss