Cloudy Bay Chardonnay

Witte Wijn

Meer details

Wijnhuis / merk
Cloudy Bay
Druivensoort
Chardonnay
Land
Nieuw-Zeeland
Inhoudsmaat
0.75 liter
Alcoholpercentage
13.5%
Oogstjaar
2016
EAN
9418408050014
Beschikbaarheid
Dit product is momenteel niet op voorraad

Voeg toe aan vergelijken

Cloudy Bay maakt sinds 1986 ook een chardonnay. De druiven voor deze wijn komen uit zeven zorgvuldig gekozen wijngaarden in Brancott, Rapaura, Omaka en Renwick. Iedere wijngaard heeft een uniek profiel qua smaak en textuur dat bijdraagt aan de complexiteit en harmonieuze balans van de wijn. De voedingsrijke alluviale ondergrond is beplant met voornamelijk Mendoza-type druiven, met een iets lagere opbrengst. Al het fruit is handgeplukt en het merendeel ondergaat daarna een malolactische fermentatie in Franse eikenhouten vaten en minimaal één jaar vatrijping op gist. Het resultaat is een levendige, fruitige en gelaagde wijn met een crèmige textuur en subtiele houttonen.

Het groeiseizoen van de vintage 2016 was één van de droogste die de Marlborough regio heeft gekend sinds de wijnindustrie in de provincie gevestigd is. Een koel begin, met bij diverse gelegenheden vorst, vormde een uitdaging tot het bloeien aan toe. Januari, februari en april waren echter warmer dan gemiddeld, waardoor de omstandigheden ideaal waren voor het rijpen van de druiven, vergelijkbaar met de excellente vintages van 2015, 2014 en 2010.
De oogst was van 19 maart tot en met 13 april. Na 11 maanden rijping op eiken vaten is de wijn gebotteld met een alcoholpercentage van 13.3%.

Proefnotitie

Kleur: Rijk goudgeel.

Geur: De 2016 Chardonnay is helder en verfijnd. De neus is direct fris en verleidelijk met tonen van ingemaakte citroen, citrusbloesem en subtiele specerijen.  

Smaak: De smaak is dieper en complexer dan de neus doet vermoeden, met zachte aroma’s van citrus- en steenfruit ingebed in lagen van romige patisserie en hazelnoot en een rond mondgevoel.

Conclusie: Een gelaagde, complexe wijn met een fantastische intensiteit.

Cloudy Bay Chardonnay wordt consequent goed beoordeeld door kenners en vakpers. Zo kent Wine Spectator 90 punten toe aan de 2012. De 2013 is door The Wine Advocate beoordeeld op 90+ punten en de 2014 met 92 punten.

Cloudy Bay Chardonnay komt het best tot z’n recht bij een serveertemperatuur tussen 10 en 12 graden Celsius. De wijn heeft nog zeker tien jaar rijpingspotentieel. 

30 Andere producten in dezelfde categorie

Vergelijk 0