Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.

Cloudy Bay Chardonnay

Witte Wijn

Cloudy Bay Chardonnay

Witte Wijn

Wijnhuis / merkCloudy Bay
DruivensoortChardonnay
LandNieuw-Zeeland
RegioMarlborough
Inhoudsmaat0.75 liter
Alc/vol13.5%
Oogstjaar2019
EAN9418408050014
Out of stock

Cloudy Bay maakt sinds 1986 ook een chardonnay. De druiven voor deze wijn komen uit zeven zorgvuldig gekozen wijngaarden in Brancott, Rapaura, Omaka en Renwick. Iedere wijngaard heeft een uniek profiel qua smaak en textuur dat bijdraagt aan de complexiteit en harmonieuze balans van de wijn. De voedingsrijke alluviale ondergrond is beplant met voornamelijk Mendoza-type druiven, met een iets lagere opbrengst. Al het fruit is handgeplukt en het merendeel ondergaat daarna een malolactische fermentatie in Franse eikenhouten vaten en minimaal één jaar vatrijping op gist. Het resultaat is een levendige, fruitige en gelaagde wijn met een crèmige textuur en subtiele houttonen.

Het groeiseizoen van de vintage 2019 kende een vroege knopvorming na een milde winter en warme lente. Later in de lente, rond de bloei, werd het weer onbestendiger en koeler waardoor de opbrengst afnam. Pas na Kerstmis keerde het rustige, droge en warme weer terug. In deze condities konden de druiven mooi gelijkmatig rijpen tot aan het moment van de oogst. Door zorgvuldig bladmanagement in de wijngaarden ontwikkelde het fruit een goede concentratie en complexiteit.
Er is met de hand geoogst tusen 9 en 30 maart. 21% van de wijn heeft een malolactische vergisting ondergaan. Na 11 maanden rijping op eiken vaten, is de wijn gebotteld met een alcoholpercentage van 13.4%.

Proefnotitie

Kleur: Helder goudgeel.

Geur: De neus is direct zeer geurig en aantrekkelijk, vol aroma’s van boomgaardfruit, witte perzik, abrikoos, bloesem en warm hooi.  

Smaak: De aanzet in de mond is geconcentreerd. Sappige tonen van appel en peer gaan harmonieus samen met de subtiele kruidigheid van vanille, hazelnoot en een lichte ziltige toets en wordt mooi opgefrist door de prikkelende elegante aciditeit van citrusvruchten.

Conclusie: Een heldere, frisse wijn met verrassende diepte en een lange afdronk.

Cloudy Bay Chardonnay wordt consequent goed beoordeeld door kenners en vakpers.

Cloudy Bay Chardonnay komt het best tot z’n recht bij een serveertemperatuur tussen 10 en 12 graden Celsius. De wijn heeft nog zeker tien jaar rijpingspotentieel.