Passie voor Whisky adopteert Bijenvolk

Ik hoor u denken; wat een vreemde kop. Wat hebben bijen nou met whisky te maken?
Eigenlijk helemaal niets, maar bijen zijn wel hele nuttige beestjes. Daarnaast gaat het erg slecht met de bij en dat is ook slecht nieuws voor de mens. Ruim 70% van onze voedselgewassen wordt bestoven door de bij, zegt de FAQ, voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Ons Bijenvolk

Wij zijn ons altijd al bewust dat wij met onze webwinkel het milieu belasten. Waar kan proberen wij altijd voor milieuvriendelijke materialen te kiezen en werken wij samen met een vervoerder die CO2 neutraal onze pakketten bij de klant bezorgd. Toch wilden we nog iets extra’s doen voor het milieu en daarom hebben we dus gekozen om een bijenvolk te adopteren.

Ons bijenvolk is een Carnicavolk en bestaat uit 60.000 bijen. Ons volk draagt de naam Passie voor Whisky.nl en wordt volledig door ons gefinancierd.

 

Wij willen de klanten van Passie voor Whisky ook de mogelijkheid geven om enkele bijen te redden, noem het een mini-adoptie.
Bij iedere bestelling kunnen klanten aangeven dat ze 200 bijen willen adopteren. Hiervoor betalen zij slechts € 1,-
Bij iedere 300 klanten die 200 bijen adopteren, zullen wij een nieuw volk adopteren.
Regelmatig zullen wij op onze website een update geven over het wel en wee van ons bijenvolk en later dit jaar zullen wij ook honing ontvangen van onze eigen bijen. Wat wij hiermee gaan doen, zullen wij later bekend maken.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het adopteren van bijen, kijk dan ook op de website van SterkeBij.nl

Updates

September 2019

Afgelopen weken ben ik met de bijen aan de slag gegaan om ze klaar te maken voor de winter. Met mierenzuur is het volk behandeld tegen mijt. Voor dit volk is mierenzuur gebruikt, omdat er nog veel gesloten broed was en best wat mijt. Er zijn vele middelen en ik gebruik wat noodzakelijk is voor het bewuste volk.
Maar voor ik dat heb gedaan heb ik de honingkamer verwijderd. Met deze "rare" bijen best wel een klusje. Ze staken dwars door het gaas in mijn gezicht en zelfs door mijn handschoen heen. En dan kun je wel in Drenthe wonen, maar als de bijen lastig worden komt er toch weer een Hagenees bovendrijven.
Je ziet in het filmpje hoe de laatste ramen wel en niet gevuld zijn, hoeveel nieuwe bijen er nog bij gaan komen en het steken van de imker. Dat is natuurlijk nog het leukste stukje.
Om even te laten zien dat bijen echt niet alleemaal vervelend zijn, kun je de laatste minuten ook nog even meekijken in een ander volk en je ziet meteen verschil. Ook gelijk even uitleg hierover, want na zo'n stekelig filmpje kun je best bang worden van bijen. Bekijk dus ook zeker het einde.

Op dit moment worden de bijen nog bijgevoerd met een mooie suikeroplossing zodat ze voldoende voer hebben om de winter door te komen en dan in het voorjaar gaan we met twee volken van start voor Passie voor Whisky. We kijken ook mee bij de teelt van een nieuwe koningin. Als mijn teeltvolken de winter overleven uiteraard. Deze nieuwe koningin komt dan in kast 5 terecht.
In oktober nog 1 update, dan in december nog even kijkje in de kast met winterbestrijding en in het voorjaar nieuwe filmpjes.

Juli 2019

Kast 5 heeft nog steeds stekelige bijen, maar zijn duidelijk de beste halers. Niet heel fijn om in te werken, maar de dames werken hard.

In het filmpje hieronder, zie je dat de honing oogst wordt. Het volk ziet er nog altijd goed uit en we zien mooie ramen met broed. Ze hebben duidelijk nog voer in de kast, maar de komende weken moeten we wel opletten. We zitten in de drachtarme periode en dat betekent dat er weinig nectar te halen is. Het is daarnaast een droog jaar. Dat was vorig jaar al zo, maar daar kwam dat pas echt aan het licht in de zomer. De dracht was toen nog te doen en er was veel nectar aanwezig in de bloemen. Door de langdurige warmte en droogte hebben veel ruitbomen een klap gehad. Sommige voorjaarsbloeiers kwamen al in bloei in november en toen startte de winter. Heel vervelend voor de natuur, maar ook voor de nectar.

2019 begint en dan zien we het volgende gebeuren. Een warme februari maand. Bijna zomers. Alles komt in bloei. De bijen rennen zich rot om snel in te gaan slaan en daarna kwam de dip. Een flinke dip. De bijen waren ruim van het broednest af en om warm te blijven hebben de direct de honing weer gebruikt. De imkers die het zagen aankomen, hebben de honing niet geoogst en de bijen hadden voldoende voer. De imkers die voor de honing gingen hadden of volken die verhongerden en stierven of ze moesten in april al liters bijvoeren met suikerwater. Onze volken mochten de honing zelf gebruiken en dat betekent dus dat de eerste oogst niet gedaan is.

De tweede oogst is du afgelopen weken geweest en was dus pas de eerste van dit jaar. De kasten raakten niet heel snel vol, maar in de broedkamer was er nog voldoende aanwezig. Honing afhalen kan dus verantwoord.

Na het slingeren zijn de ramen weer teruggehangen. De bijen kunnen de ramen weer zelf schoonlikken en gebruiken om weer te vullen. Ook heeft en andere kast, kast 2, alle zegels gekregen in de voerbak, van alle ramen die zijn geslingerd. Om te kunnen slingeren moet je alle honing van de zegels ontdoen, maar deze was zit nog vol met honing. Dus de bijen mogen dit ook nog even uitlikken en daarna kunnen we de waszegels gebruiken om te smelten. Dit is het schoonste was uit de kast en kan gebruikt worden voor verschillende producten. 

Juni 2019

Juni 2019

Het was een rare periode afgelopen weken. Veel te koud en dat hebben de bijen ook gemerkt. Waar de honingkamer eerst goed werd gevuld, werd deze in de koude dagen weer leeg getrokken voor eigen gebruik.

Inmiddels start de warmte weer en ook de bloei van de acacia. Dat was ook te ruiken tussen alle volken. Nectar wordt in grote getalen binnengebracht en de eerste ramen in kast 5 zijn weer gevuld. Nu is het nog even afwachten tot alles mooi verzegeld is en de andere ramen ook gevuld worden.

Ik hoop dat het goede weer blijft en dat ik jullie met een aantal weken de eerste honing kan sturen. Ik hoop dan ook een filmpje te kunnen maken. In de koude periode doe ik dat nooit. De kast moet namelijk weer snel dicht.

Mei 2019

Onze eerste update van onze geadopteerde bijenkast.
Het gaat goed met het volk. We hebben in het filmpje de koningin kunnen vinden en deze is ook goed te zien. De bijen zijn druk bezig om de honingkamer uit te bouwen en we zien al de eerste verzegelde honing.

Het volk groeit duidelijk hard en dat is goed. De koningin legt dus goed en er is voldoende ruimte om te groeien. 


Vergelijk 0