Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.

Passie voor Whisky adopteert Bijenvolk

Ik hoor u denken; wat een vreemde kop. Wat hebben bijen nou met whisky te maken?
Eigenlijk helemaal niets, maar bijen zijn wel hele nuttige beestjes. Daarnaast gaat het erg slecht met de bij en dat is ook slecht nieuws voor de mens. Ruim 70% van onze voedselgewassen wordt bestoven door de bij, zegt de FAQ, voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Ons Bijenvolk

Wij zijn ons ervan bewust dat wij met onze webwinkel het milieu belasten. Waar kan proberen wij altijd voor milieuvriendelijke materialen te kiezen en werken wij samen met een vervoerder die CO2 neutraal onze pakketten bij de klant bezorgd. Toch wilden we nog iets extra’s doen voor het milieu en daarom hebben we dus gekozen om een bijenvolk te adopteren.

Ons bijenvolk is een Carnicavolk en bestaat uit 60.000 bijen. Ons volk draagt de naam Passie voor Whisky.nl en wordt volledig door ons gefinancierd.

 

Wij willen de klanten van Passie voor Whisky ook de mogelijkheid geven om enkele bijen te redden, noem het een mini-adoptie.
Bij iedere bestelling kunnen klanten aangeven dat ze 200 bijen willen adopteren. Hiervoor betalen zij slechts € 1,-
Bij iedere 300 klanten die 200 bijen adopteren, zullen wij een nieuw volk adopteren.
Regelmatig zullen wij op onze website een update geven over het wel en wee van ons bijenvolk en later dit jaar zullen wij ook honing ontvangen van onze eigen bijen. Wat wij hiermee gaan doen, zullen wij later bekend maken.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het adopteren van bijen, kijk dan ook op de website van SterkeBij.nl

Updates

Juni 2020

Een controle vroeg in de ochtend deze keer, zodat de bijen niemand kunnen storen als het terras weer opengaat bij bistro de Wilde Kers waar de bijen van Passie voor Whiskey staan.

Beide kasten staan er mooi bij en we zien op de vliegplank bijen met stuifmeel binnenkomen. Dat is een goed teken en altijd een prachtig gezicht. Al die kleuren aan de pootjes. Prachtig.

We gaan eens in de kast kijken en op het eerste raam zie de Koninklijke Hoogheid al rond dartelen over de raat. Alles is mooi in orde, want ik zie eitjes, larven en gesloten broed. Eigenlijk ben ik nu al klaar in deze kast. Maar het is nog steeds zwermseizoen en dus alles langsgaan is belangrijk. Ik kom wat beginnende doppen tegen en deze heb ik netjes verwijderd. De honingkamer begint rustig te vullen. Het duurt nog even voor het eruit kan, maar dat is geen probleem. Ze hebben gelukkig eten genoeg, want de dracht staat een klein beetje stil op sommige plekken. Hier gelukkig niet.

Bij de tweede kast, kast 6 zien ikniet de koningin, maar ik weet zeker dat ze er is. Want, jawel van ei tot gesloten broed is zichtbaar. Hier is het iets rustiger in de honingkamer. Dat klopt ook, ze hadden eerst een hoop werk in de broedkamer om alles op orde te krijgen. Dus de honingkamer is nu aan de beurt. Deze bijen waren wat onrustiger en kwamen mij duidelijk melden dat ik niet gewenst was. Kast 5 had geen enkele moeite met mijn aanwezigheid.

Mei 2020

Wat een gezellige bijen zitten in kast 5 en 6. De bijen zijn gezond lopen gezellig over de raten en in kast 5 was de koningin zichtbaar. In kast 6 heb ik de dame niet gezien, maar niet getreurd. Ze is zeker aanwezig. Het open broed verraadt dat er een leggende koningin aanwezig is.

Door de drukte met ander werk lukt het nu even niet om filmpjes te maken en te monteren. Dit ga ik snel weer goed maken. De corona-maatregelen zorgen nu voor ophoping van werk wat eerder niet uitgevoerd kon worden. De bijen controleer ik uiteraard voldoende.

De honing is nog heel even wachten. In kast 6 kunnen wellicht al wat ramen eruit. De bijen zijn in de broedkamer de laatste ramen aan het uitbouwen die ik heb omgezet. Hiervoor gebruiken ze wat meer nectar dan normaal.

In de buurt van Bistro de Wilde Kers, waar de bijen staan, begint weer mooie nieuwe bloei te komen. Dus kunnen snel nieuwe nectar halen. Overigens, leuk om te noemen. Op 2 juni mag ook de bistro weer open. Dus fiets je in Drenthe en kom je in Eeserveen? Een mooie plek voor de lunch. Ze verkopen ook honing. Deze honing komt uit mijn stel op 3 km verderop.

Hoe nu verder? Lekker de bijen hun gang laten gaan en met een paar weken zal de honingkamer veel voller zitten. Het mooie van de volken is dat er weinig zwermneigingen zijn. Kast 5 helemaal niet en kast 6 een beetje. Ik hoop begin juni weer een filmpje te kunnen plaatsen.

April 2020

De vorige keer zijn de honingkamers geplaatst. Nu dus spannend. Zijn ze al omhoog geklommen? Helaas, enkele bijen hebben de weg omhoog gevonden. Dus een helpende hand was nodig.

Om de bijen de honingkamer in te laten lopen zijn de koninginneroosters weggehaald en deze zullen in een paar dagen weer geplaatst worden. Zo hebben ze geen grens en worden ze gestimuleerd boven te vullen. Wat natuurlijk de bedoeling is. Als ik het rooster weer plaats, zal ik de koningin zoeken en als ze bovenin zit, dan zal ik haar naar beneden plaatsen. Zo komt het broed in de broedkamer en de honing in de honingkamer. Kijk maar gelijk mee. De eerste kast zonder rook. Dus de bijen namen de camera en de microfoon weer helemaal over. De tweede kast met rook en daar ben ik goed verstaanbaar. Dus controle, schoonmaken en een extra handeling.

April 2020

De eerste controle van de volken. Altijd spannend. Zijn alle volken goed overgekomen en hebben ze al voldoende voedsel kunnen halen?

De controle is eigenlijk geweldig gegaan. De volken zijn gezond en lekker groot. De koningin is aanwezig en goed aan de leg in beide kasten. Dus de honingkamers gaan op de kasten en nu afwachten of ze de honingkamers ook gaan vullen.

Januari 2020

Het jaar voor jullie adoptie is voorbij en ik had nog een update beloofd en mogelijk een filmpje. Maar het wordt maar niet koud. Zie hieronder wat dat inhoud. Passie voor Whisky gaat door met twee kasten en door de vele nieuwe adoptieaanvragen, mogelijk op een nieuwe plek.

Het volk is mooi de winter ingegaan en heeft daarvoor zelfs nog even op de heide gevlogen die opeens bijzonder goed in bloei stond. Hierdoor moest ik goed in de gaten houden dat er wel voldoende ruimte bleef om eitjes te leggen voor de winterbijen en niet alles volgepropt werd met heidehoning, want er was al ingewinterd met suikerwater. Ik heb dan ook een raam heidehoning uit de broedkamer gehaald en vervangen voor een uitgebouwd raam om eitjes te kunnen leggen. In het filmpje zien jullie een aantal adoptiekasten en bij jullie kast 5 werk is liefst snel en stil. Ook nu waren ze zeer aanvallerig, maar niet met 1000 tegelijk. Een paar. 2020 wordt dus en jaar van aanpassing voor deze kast. Zodra het mogelijk is dan we de koningin vervangen. Dat doe ik uit eigen kweek. Zodra ik eitjes heb in mijn teeltkast en het volk is daar gezond, dan haal ik daar een raam eitjes uit om meerdere volkjes te maken. Als dan inderdaad doppen worden aangezet voor en nieuwe koningin, kan zij na de bevruchting geplaatst worden. In de hoop dat ze geaccepteerd wordt.

Er ontstaan nu wel wat problemen i.v.m. het weer. Het wordt maar niet koud. We hebben hier in totaal 3 nachten vorst gehad, maar de temperaturen zijn het dubbele van wat gewenst is. Normaal ga je bij zo'n twee weken kou, nachtvorst en overdag tussen 0 en 5 graden, oxaalzuur druppelen om mijten te doden. Er is dan geen gesloten broed en dus kunnen we alle mijten te pakken krijgen. Maar als het zo warm is, dan heb je kans dat de koningin toch gaat leggen. Er is dan gesloten broed en dit is een top plek voor mijten om te overleven. Het oxaalzuur dringt niet in het gesloten broed en dus kunnen we ze niet doden. Hoe lossen we dat op? Nu heb ik voor nu even gekozen om hetzelfde spul te gebruiken als bij de zomerbehandeling. Een mix van oxaalzuur en mierenzuur. Deze mix is niet direct voor de winter bedoelt, maar als het zo warm is, dan is het een goede vervanging om toch iets te doen aan bestrijding. Hopend dat het met een maand toch even drie weken koud gaat worden heb ik net een toestel aangeschaft om te sublimeren. Ik verdamp dan oxaalzuur. Dat kost tijd, maar kan bij kou en iets hogere temperaturen. Voor komend jaar dus ene goede vervanging in de winter tot 10 graden. De oxaalkristallen hangen dan overal in de kast en komen zo op de bijen terecht. De mijten in de vacht vallen dan van de bijen. De bijen zelf hebben hier geen last van.

De hogere temperaturen geven een ander probleem. Zoals ik al met een filmpje op facebook aangaf, vliegen de bijen bij hogere temperaturen en directe zon. Ze hebben in december dan ook al meerdere dagen gevlogen. Wat niet de taak is van winterbijen en dus onnodig energieverlies. Dus nu is het zaak de komende maanden een tweetal momenten te gokken om iets in de kast te kijken, zonder de ramen eruit te halen. Ik kijk dan of er nog voldoende voer is en uiteraard of het volk nog in leven is. Bij onvoldoende voer of twijfel plaats ik een pak suikerdeeg op de ramen. Direct tegen de bijen aan. Suikerdeeg kunnen ze direct opnemen en zo nog het laatste deel van de winter doorkomen.

In het filmpje zien jullie een aantal adoptiekasten die we even bekijken en bestrijden. Niet helemaal op de manier zoals ik zou willen, maar het belangrijkst is dat er iets gedaan wordt en de kast niet te lang open is. Je ziet in het filmpje dat de bijen ook 'los' zijn van de tros. Ze zijn zeer beweeglijk, waar ze normaal dicht tegen elkaar zitten om in het midden een stabiele temperatuur te hebben voor de koningin. In februari hoop ik nog een tweede behandeling te doen als het kan zoals hierboven al omschreven.

Ik wil jullie allemaal hartelijk danken voor de adopties afgelopen jaar. Voor het komende jaar is het commerciële deel van Sterke Bij aan het groeien en plaats ik steeds meer bijenvolken bij bedrijven. Ook is er een grote vraag naar adopties. Gisteren is er een nieuwe standplaats gekomen waardoor ik een extra kast kan inzetten voor adopties. Dit jaar zal ik het iets anders gaan aanpakken bij de adopties. Zo komt er een eigen pagina per kast en ik ga een deel van de registratie toevoegen, zodat na elke controle jullie mee kunnen kijken op papier wat er zoal in de kast gebeurt.

Iedereen een heel fijn 2020 en vergeet straks in het voorjaar niet te zaaien. Veel wilde bloemen, viooltjes planten etc. Voor honingbijen, maar ook wilde bijen, vlinders en andere insecten. Laatste tip: Laat het gras iets langer groeien en bloeien. Je krijgt dan een prachtig veldje met wilde bijen en hommels.

September 2019

Afgelopen weken ben ik met de bijen aan de slag gegaan om ze klaar te maken voor de winter. Met mierenzuur is het volk behandeld tegen mijt. Voor dit volk is mierenzuur gebruikt, omdat er nog veel gesloten broed was en best wat mijt. Er zijn vele middelen en ik gebruik wat noodzakelijk is voor het bewuste volk.
Maar voor ik dat heb gedaan heb ik de honingkamer verwijderd. Met deze "rare" bijen best wel een klusje. Ze staken dwars door het gaas in mijn gezicht en zelfs door mijn handschoen heen. En dan kun je wel in Drenthe wonen, maar als de bijen lastig worden komt er toch weer een Hagenees bovendrijven.
Je ziet in het filmpje hoe de laatste ramen wel en niet gevuld zijn, hoeveel nieuwe bijen er nog bij gaan komen en het steken van de imker. Dat is natuurlijk nog het leukste stukje.
Om even te laten zien dat bijen echt niet alleemaal vervelend zijn, kun je de laatste minuten ook nog even meekijken in een ander volk en je ziet meteen verschil. Ook gelijk even uitleg hierover, want na zo'n stekelig filmpje kun je best bang worden van bijen. Bekijk dus ook zeker het einde.

Op dit moment worden de bijen nog bijgevoerd met een mooie suikeroplossing zodat ze voldoende voer hebben om de winter door te komen en dan in het voorjaar gaan we met twee volken van start voor Passie voor Whisky. We kijken ook mee bij de teelt van een nieuwe koningin. Als mijn teeltvolken de winter overleven uiteraard. Deze nieuwe koningin komt dan in kast 5 terecht.
In oktober nog 1 update, dan in december nog even kijkje in de kast met winterbestrijding en in het voorjaar nieuwe filmpjes.

Juli 2019

Kast 5 heeft nog steeds stekelige bijen, maar zijn duidelijk de beste halers. Niet heel fijn om in te werken, maar de dames werken hard.

In het filmpje hieronder, zie je dat de honing oogst wordt. Het volk ziet er nog altijd goed uit en we zien mooie ramen met broed. Ze hebben duidelijk nog voer in de kast, maar de komende weken moeten we wel opletten. We zitten in de drachtarme periode en dat betekent dat er weinig nectar te halen is. Het is daarnaast een droog jaar. Dat was vorig jaar al zo, maar daar kwam dat pas echt aan het licht in de zomer. De dracht was toen nog te doen en er was veel nectar aanwezig in de bloemen. Door de langdurige warmte en droogte hebben veel ruitbomen een klap gehad. Sommige voorjaarsbloeiers kwamen al in bloei in november en toen startte de winter. Heel vervelend voor de natuur, maar ook voor de nectar.

2019 begint en dan zien we het volgende gebeuren. Een warme februari maand. Bijna zomers. Alles komt in bloei. De bijen rennen zich rot om snel in te gaan slaan en daarna kwam de dip. Een flinke dip. De bijen waren ruim van het broednest af en om warm te blijven hebben de direct de honing weer gebruikt. De imkers die het zagen aankomen, hebben de honing niet geoogst en de bijen hadden voldoende voer. De imkers die voor de honing gingen hadden of volken die verhongerden en stierven of ze moesten in april al liters bijvoeren met suikerwater. Onze volken mochten de honing zelf gebruiken en dat betekent dus dat de eerste oogst niet gedaan is.

De tweede oogst is du afgelopen weken geweest en was dus pas de eerste van dit jaar. De kasten raakten niet heel snel vol, maar in de broedkamer was er nog voldoende aanwezig. Honing afhalen kan dus verantwoord.

Na het slingeren zijn de ramen weer teruggehangen. De bijen kunnen de ramen weer zelf schoonlikken en gebruiken om weer te vullen. Ook heeft en andere kast, kast 2, alle zegels gekregen in de voerbak, van alle ramen die zijn geslingerd. Om te kunnen slingeren moet je alle honing van de zegels ontdoen, maar deze was zit nog vol met honing. Dus de bijen mogen dit ook nog even uitlikken en daarna kunnen we de waszegels gebruiken om te smelten. Dit is het schoonste was uit de kast en kan gebruikt worden voor verschillende producten. 

Juni 2019

Juni 2019

Het was een rare periode afgelopen weken. Veel te koud en dat hebben de bijen ook gemerkt. Waar de honingkamer eerst goed werd gevuld, werd deze in de koude dagen weer leeg getrokken voor eigen gebruik.

Inmiddels start de warmte weer en ook de bloei van de acacia. Dat was ook te ruiken tussen alle volken. Nectar wordt in grote getalen binnengebracht en de eerste ramen in kast 5 zijn weer gevuld. Nu is het nog even afwachten tot alles mooi verzegeld is en de andere ramen ook gevuld worden.

Ik hoop dat het goede weer blijft en dat ik jullie met een aantal weken de eerste honing kan sturen. Ik hoop dan ook een filmpje te kunnen maken. In de koude periode doe ik dat nooit. De kast moet namelijk weer snel dicht.

Mei 2019

Onze eerste update van onze geadopteerde bijenkast.
Het gaat goed met het volk. We hebben in het filmpje de koningin kunnen vinden en deze is ook goed te zien. De bijen zijn druk bezig om de honingkamer uit te bouwen en we zien al de eerste verzegelde honing.

Het volk groeit duidelijk hard en dat is goed. De koningin legt dus goed en er is voldoende ruimte om te groeien.