Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.

Numanthia

Rode Wijn

Numanthia
  • Numanthia
  • Numanthia
  • Numanthia

Numanthia

Rode Wijn

Wijnhuis / merkNumanthia
DruivensoortTinta de Toro
LandSpanje
RegioToro
Inhoudsmaat0.75 liter
Alc/vol15%
Oogstjaar2012
EAN8437005360013
Out of stock

Numanthia is de ‘signature’ wijn van Bodega Numanthia, opgericht in 1998. De extreme weersomstandigheden in de Toro regio – slechts 350 tot 400mm neerslag per jaar, verzengd hete zomers en bijtend koude winters – leveren druiven van uitzonderlijke kwaliteit. De stijl van de wijn is gebaseerd op de selectie van bijzondere, minimaal 50 jaar oude wijnstokken van de Tinta de Toro druif. De opbrengst is laag maar extreem geconcentreerd vol intens fruit en met goed geïntegreerde tannines. De diversiteit van de bodemsamenstelling draagt bij aan de complexiteit van de wijn; een hoger aandeel klei geeft meer fruitigheid, een hoger aandeel zand en grind juist body en structuur. 
 
De vintage van 2012 wordt gekenmerkt door het warme en droge jaar. Er viel minder dan 200mm regen, nauwelijks de helft van wat de wijnstokken nodig hebben. De zomer was één van de vier droogste in de afgelopen 50 jaar. De oogst duurde van 17 september tot en met 13 oktober. Na de handmatige oogst zijn de druiven 30 dagen vergist in rvs tanks. Na een rijping van 18 maanden in nieuw Frans eikenhout is de wijn geblend en in juli 2014 gebotteld. Dit gebeurt zonder filtering om niets van de kracht, fruitigheid en structuur verloren te laten gaan. De wijn rijpt nog 18 maanden op fles. 

 

Proefnotitie

Kleur: Diep helder donkerrood met lichte robijnrode tonen

Geur: Een intense en frisse wijn met aroma’s van rijp zwart fruit, bessen en cassis, aangevuld met specerijen als zwarte peper, cacao en getoaste tonen. Een vleugje frisse munt accentueert de complexiteit.

Smaak: De aanzet in de mond is scherp en direct, maar zachtaardig. De wijn is zeer gestructureerd met een energieke ontwikkeling en ronding. De smaken van cassis, kersen en koffie worden gevolgd door een frisse finish.  

Conclusie: Een aanhoudende afdronk van een verrukkelijke, intense en krachtige wijn. 

 

Numanthia 2012 is door Wine Advocate beoordeeld met 92 punten. De wijn komt het best tot z’n recht bij een serveertemperatuur van 16 à 18 graden Celsius. Decanteer de wijn twee uur van tevoren zodat het bouquet zich in al zijn diepte en intensiteit kan openen. 
 
Door de kracht en intensiteit van de wijn komt Numanthia het beste naar voren gedronken naast robuuste gerechten. Zo is vlees, geroosterd of met een saus, een voor de hand liggende combinatie, maar ook Peking eend en rijke kazen vullen de wijn goed aan. Een traditioneel Castilliaans gerecht is cordero asado, lam uit de oven. 

Numanthia

Numanthia