Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.

Lagavulin 1980 - 1995 Society Cask No. 111.2

Islay Single Malt Scotch Whisky

Lagavulin 1980 - 1995 Society Cask No. 111.2
  • Lagavulin 1980 - 1995 Society Cask No. 111.2

Lagavulin 1980 - 1995 Society Cask No. 111.2

Islay Single Malt Scotch Whisky

BottelaarThe Scotch Malt Whisky Society
Distillery / merkLagavulin
LandScotland
RegioIslay
Inhoudsmaat0.7 liter
Alc/vol63.8%
Gedistilleerd03-1980
Gebotteld09-1995
Vatnummer111.2
SmaakprofielZwaar rokerig
Filling levelLow neck
€ 4.799,95

(0% BTW)

Slechts één verkrijgbaar

Lagavulin 1980 - 1995 Society Cask No. 111.2

Deze whisky komt uit een tijd dat The Scotch Malt Whisky Society nog vaten had liggen van de Lagavulin Distilleerderij. Het laatste vat dat zij gebotteld hebben is in 2001 geweest. (111.17). Als we de cijfers ontleden, staat de 111 voor Lagavulin Distillery en is de 2 het tweede vat ooit gebotteld door SMWS. Gedistilleerd in 1980 en gebotteld in 1995. 

Proefnotitie

Neus

Turf, roet, vette gerookte vis, lapsang souchong thee, oesters met zeewater en echt dikke jodium zoals het in de ziekenhuizen in de jaren 60 rook. Dit zijn de geuren van vroeger, die ruik je niet meer in de tegenwoordige whisky's. 

Smaak

De eerste slok is direct genieten, gerookt graan, appelstroop, ook hier de gerookte vis, anjovis. ook in de smaak komt de rook vanuit de mond zo de neus in. BBQ gevuld met inktvis die goed gekruid is. Dit is waar je op hoopt als je Lagavulin drinkt. Superb.

Afdronk

De afdronk kenmerkt zich in het assige karakter. Alsof je de kiln staat leeg te scheppen en op een stukje beef jerky aan het kauwen bent.

Meer over Lagavulin Distillery

De Lagavulin-distilleerderij heeft een rijke historie dat terugloopt tot het jaar 1816, toen het opgericht werd door John Johnston op de zuidkust van het eiland Islay, in Schotland. Niet lang daarna, in 1817, werd een nabijgelegen distilleerderij opgericht, die uiteindelijk geïntegreerd zou worden in Lagavulin. De unieke ligging aan zee draagt bij aan het kenmerkende karakter van de whisky, waarbij de invloed van zeelucht onmiskenbaar aanwezig is.

Door de jaren heen heeft Lagavulin zich sterk ontwikkeld en is het een van de meest vereerde namen in de single malt whiskywereld geworden. Het staat bekend om zijn rijke, turfachtige smaakprofiel met een krachtige rooksmaak, wat typisch is voor Islay whiskies. Deze gedistilleerde drank heeft diepgang en complexiteit die het gevolg is van de lange fermentatietijden, traditionele distilleermethoden en de rijping in eikenhouten vaten, wat een volle, soepele en rijke smaak geeft.

Wat anderen ervan vinden

Agnus is groot fan van deze Lagavulin. Op de website die hij samen met Serge Valentin runt (WhiskyFun.com) waardeert hij deze Lagavulin met maar liefst 92/100 punten. 

Lees hier zijn volledige beschrijving.

Lagavulin Distillery

Lagavulin Distillery is gelegen aan de zuidkust van het eiland Islay, met uitzicht op de ruige kustlijn en de Lagavulin Bay. Opgericht in 1816 door John Johnston, heeft de distilleerderij een rijke geschiedenis en een sterke reputatie opgebouwd als een van de meest iconische Islay-distilleerderijen.

Een specifiek kenmerk van Lagavulin is de intense turfrook die zijn whisky's een diep rokerig karakter geeft. De distilleerderij staat bekend om zijn langzame distillatieproces in traditionele koperen pot stills, wat zorgt voor een rijk en complex smaakprofiel. De whisky rijpt voornamelijk in ex-bourbonvaten en Europese eiken sherryvaten, wat bijdraagt aan de volle en gelaagde smaken.

Lagavulin whisky's zijn geliefd om hun krachtige aroma's van rook, zeewier, zout, vanille en gedroogd fruit. De lange, warme afdronk en de perfecte balans tussen rook en zoetheid maken Lagavulin een favoriet onder whiskyliefhebbers. De combinatie van traditionele methoden, een unieke locatie en een onderscheidend smaakprofiel maakt Lagavulin een iconische naam in de wereld van single malt whisky.

Lagavulin 1980 - 1995 Society Cask No. 111.2

Lagavulin 1980 - 1995 Society Cask No. 111.2

€ 4.799,95

(0% BTW)

Op voorraad