Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.

Domaine de Baraillon 1933

Bas-Armagnac

Domaine de Baraillon 1933
  • Domaine de Baraillon 1933

Domaine de Baraillon 1933

Bas-Armagnac

Distillery / merkDomaine de Baraillon
LandFrance
RegioBas-Armagnac
Inhoudsmaat0.7 liter
Alc/vol41%
Gedistilleerd1933
Gebotteld24-02-2022
€ 835,50

Slechts één verkrijgbaar

Proefnotitie

Neus

Wat een eer dat we dit mogen proeven. Bijna 100 jaar geleden gedistilleerd en nu voor het eerst in het glas. Levendig is het eerste dat we noemen, want dit hadden we niet verwacht. Heerlijk zoet gedroogd fruit en fijne specerijen, gevolgd door subtiel frisse abrikozen en nectarines, druiven en peren. Oranjebloesem en lavendel voegen een florale noot toe. Het hout wordt bijna vergeten, want dit is zo subtiel maar zorgt voor de perfecte balans.

Smaak

Warme karamelsaus op smeltend romig vanille-ijs. Pruimentaart met dadels en vijgen. Appels, peren, granaatappel en zo'n mooie zoet-zuur-bitter balans. Ongeevenaard. Je proeft de ouderdom, maar we durven dit zeker niet oud te noemen. We denken aan een schildpad die op vijfentachtig jarige leeftijd voor het eerst vader wordt. Oud maar vol in het leven.

Afdronk

Opnieuw die explosie van smaken, waarbij fruit overheerst. Sappige perziken, kiwi en druiven, maar dan allemaal in de gedroogde uitvoering. Het fruit gaat langzaam over in het kruidige dat we in de smaak bijna niet hadden omdat het overstelpt werd door de andere smaken, maar in de afdronk is het de uiteindelijke winnaar.

De distilleerderij

Het Domaine de Baraillon is gevestigd net buiten Lannemaignan in de Bas-Armagnac. Het mooie kleine landgoed wordt omringd door zonnebloem-, maïs- en tarwevelden en natuurlijk wijngaarden. Als je langs het Domaine rijdt, zou je niet eens weten dat er hier Armagnac geproduceerd wordt, ware het niet dat er een groot vat aan de kant van de weg staat met hun naam erop geschreven. 

De armagnacs van Claverie zijn een combinatie van twee eigendommen: 4 hectare van de zus van patriach Paul in Le Freche en 12 hectare rondom zijn huis. Alle wijngaarden staan vol met de drie grote druivensoorten, Baco, Colombard en Ugni Blanc. Tot 2012 werd er gebruik gemaakt van de distilleerderij Loubere in Labastide d'Armagnac, maar in 2012 kochten ze hun eigen distilleerketel waarin ze nu hun wijnen omzetten in sterke dranken. De verse eau de vie gaat normaal gesproken in vaten van 5000 liter voordat het wordt overgeheveld naar kleinere vaten. Hier worden zowel nieuwe als oude vaten voor gebruikt. Regelmatig worden de vaten belucht om oxidatie te bevorderen. De oudste voorraden dateren uit de late jaren van de 19de eeuw en het lijkt af en toe of de tijd heeft stilgestaan bij Domaine de Baraillon. Traditie en kwaliteit staan dan ook hoog in het vaandel bij de familie.  

Domaine de Baraillon 1933

Domaine de Baraillon 1933

€ 835,50

Op voorraad