Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.

Tiffon 1995 GC Cognac #28 "Le Vigilant" - Malternative Belgium

Cognac Grande Champagne

Tiffon 1995 GC Cognac #28 "Le Vigilant" - Malternative Belgium
  • Tiffon 1995 GC Cognac #28 "Le Vigilant" - Malternative Belgium

Tiffon 1995 GC Cognac #28 "Le Vigilant" - Malternative Belgium

Cognac Grande Champagne

BottelaarMalternative Belgium
Distillery / merkTiffon
Serie#28 "Le Vigilant"
LandFrance
RegioCognac - Grande Champagne
Inhoudsmaat0.7 liter
Alc/vol40.86%
Gedistilleerd1995
Gebotteld27-11-2023
Aantal flessen480
Out of stock

Pieter Knapen - Malternative Belgium over deze Cognac Tiffon 1995 Grande Champagne

Na een eerste kennismaking met dit prestigieuze huis op Prowein maart 2023 werden we op 10 mei warm verwelkomt op het domein in Jarnac door Richard en Edouard Braastad, samen met Alexis Gonzalez. Achter de majestueuze poorten troffen we een met 150 jaren geschiedenis gevuld domein aan met veel Noorse invloeden. We konden meerdere unieke vaten en dame jeannes degusteren, maar onze aandacht viel vooral op deze vintage millésime 1995 grande champagne.
Zoals gekend is vintage cognac geen evidentie, hoog tijd dus om nog eens een millésime cognac in het glas te toveren.

1995 Grande champagne is het geworden! Op het eerste moment werd ons gecommuniceerd dat deze cognac een alcoholpercentage had van 50,4%, wat we aannamen, na analyse bleken de engelen gulzig te zijn geweest! Namelijk 40,86%, een obscuratie van 0.38 (dus geen toevegoegde suiker/ caramel/ boisée)- 0.2g suiker/liter (dus natuurlijk, geen toegevoegde suikers, weetje: cognac mag tot +/- 12g/l bijgesuikerd worden). 

Le Vigilant, hij die waakzaam is over de wijngaarden rond Chateau Triac ! 

Een verleidelijke dans van aroma's begroet de zintuigen, waar gedroogde abrikoos de toon zet. Zachte vleugen van perzik en melkchocolade omhelzen de neus, terwijl een subtiele bloemige ondertoon de complexiteit versterkt. De eerste slok onthult een rijke textuur met een verrassende diepgang. Gedroogde abrikoos komt opnieuw naar voren, nu vergezeld van de warmte van geroosterde amandelen. De afdronk is langdurig en elegant, waar nieuw geschaafd hout naar voren komt als een laatste eerbetoon aan het vat waarin deze cognac rijpte. Een subtiele kruidigheid blijft hangen, waardoor een blijvende indruk achterblijft.

Over de producent Tiffon Cognac:

Al bijna 150 jaar vertegenwoordigt Tiffon Cognac een erfgoed van vakmanschap en passie. Opgericht in 1875 door Médéric Tiffon en Roy, heeft dit gerenommeerde cognachuis zijn roots diep verankerd in de vruchtbare gronden van de Grande Champagne en Fins Bois crus. In 1913 huwt Médéric Tiffon’s kleindochter (Edith Rousseau) met Sverre Braastad. De familietraditie van Tiffon - Braastad, nu onder leiding van de vijfde generatie, heeft de tand des tijds doorstaan, met een onwankelbare toewijding aan excellentie. Momenteel is het domein ruim 40 hectaren groot en heeft het maar liefst 13 verschillende chais. Elk facet van het productieproces, van de zorgvuldige selectie van druiven tot het eikenhouten vat waarin de cognac rijpt, weerspiegelt de rijke geschiedenis en het vakmanschap van dit eerbiedwaardige huis.

Wat zeggen anderen over deze Tiffon Cognac:

Serge Valentin heeft deze cognac beloond met maar liefst 91/100 punten. Lees hier zijn proefnotitie op WhiskyFun.com

Ruben Luyten heeft deze cognac gerecenseerd met een score van 88/100 op WhiskyNotes.be: lees hier zijn proefnotitie

Tiffon 1995 GC Cognac #28 "Le Vigilant" - Malternative Belgium

Tiffon 1995 GC Cognac #28 "Le Vigilant" - Malternative Belgium