Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.

Brora 35 years 2013 12th Release

Highland Single Malt Scotch Whisky

Brora 35 years 2013 12th Release
  • Brora 35 years 2013 12th Release
  • Brora 35 years 2013 12th Release

Brora 35 years 2013 12th Release

Highland Single Malt Scotch Whisky

BottelaarDistillery bottling
Distillery / merkBrora
SerieDiageo Special Releases
LandScotland
RegioHighlands
Inhoudsmaat0.7 liter
Alc/vol49.9%
Leeftijd35 years
Gebotteld2013
VattypeRefill American & European Oak
Aantal flessen2944
SmaakprofielLicht tot medium rokerig
Filling levelLow neck
EAN5000281033860
€ 3.399,95

(0% BTW)

Slechts één verkrijgbaar

Brora 35 years 12th Release Bottled 2013

Oorsprong en botteling

Deze bijzondere Single Malt van de Brora distilleerderij is gebotteld in het jaar 2013. De leeftijd op het etiket geeft aan 35 jaar, dus met een beetje rekenen, weten we dan dat het distilleren van deze whisky rond het jaar 1976, 1977 moet zijn geweest. De distilleerderij is gesloten in 1983, maar de eigenaar, Diageo, heeft gelukkig veel van de vaten gehouden en na langdurige rijping gebotteld in de Diageo Special Releases serie. Dit is de 12de release en er zijn uiteindelijk 2944 flessen uitgebracht.

Vattype

De whisky heeft 35 jaar lang doorgebracht op een combinatie van Amerikaans eiken en Europees eiken. De gebruikte vaten zijn afkomstig uit de whiskywereld en er heeft eerder al whisky ingezeten. We praten dus over Refill American & European Oak.

Proefnotitie

Kleur

Goud

Geur

35 jaar rijping heeft zeker wat gedaan met deze whisky. Het houtaroma is dan ook duidelijk aanwezig en geeft karakter aan de geur. Vol rokerig en een heerlijke asbak neus. Kruidig en benzinestation, een blikje sardientjes die net opengemaakt wordt. Rokerig, ziltig en vol karakter zo hebben we ze het liefst. Bestaan er mooiere geuren dan deze?

Smaak

De smaak is lekker vet, of waxy als je het wat sjieker wilt zeggen. Volle rijke smaak waar ook het smoky karakter weer veel karakter geeft aan deze Brora. Kruidig, ziltig en bijzonder. Dit zijn smaken die je nog maar weinig tegenkomt in de hedendaagse whisky's. Uniek en geliefd, in ieder geval wel door ons.

Afdronk

De afdronk is precies wat we er van verwacht hadden. Rijk en lang met de smaak van kipper die nog minuten aanhoudt.

Totale indruk

Dit zijn de glaasjes die indruk maken en lang bij je blijven. Duur? Zeker, maar iedere slok is weer genieten en dat is ook wat waard.

Brora Distillery

Brora Distillery is gelegen in de Schotse Hooglanden, nabij het kustplaatsje Brora in Sutherland. Opgericht in 1819 door de markies van Stafford, stond de distilleerderij oorspronkelijk bekend als Clynelish. In 1968 werd een nieuwe Clynelish Distillery gebouwd naast de oorspronkelijke, die toen werd omgedoopt tot Brora. De distilleerderij produceerde tot 1983, waarna ze werd gesloten, maar haar whisky’s uit die periode hebben een legendarische status bereikt.

Een specifiek kenmerk van Brora whisky is het gebruik van geturfde mout tijdens bepaalde periodes van productie, wat resulteerde in een robuust en rokerig smaakprofiel, met tonen van zeezout, leer en subtiele fruitigheid. Deze unieke combinatie van smaken maakte Brora whisky zeer gewild onder whiskyliefhebbers, verzamelaars en investeerders.

In 2021 heropende Diageo de Brora Distillery na een uitgebreide restauratie. De heropening markeert een nieuw tijdperk voor Brora, waarbij de distilleerderij voortbouwt op haar rijke erfgoed en traditionele productiemethoden. De heropleving van Brora brengt een van de meest gerespecteerde namen in de Schotse whisky terug in productie, tot vreugde van whiskykenners wereldwijd.

Let op

Deze fles is lang geleden gebotteld. Wees voorzichtig bij het openen. De sluiting kan beschadigd zijn. Het artikel wordt verkocht zoals gefotografeerd en beschreven. We aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de staat van de sluiting.

Brora 35 years 2013 12th Release

Brora 35 years 2013 12th Release

€ 3.399,95

(0% BTW)

Op voorraad