Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.

Talisker 45 years Glacial Edge

Island Single Malt Whisky

  • Nieuw
Talisker 45 years Glacial Edge
  • Talisker 45 years Glacial Edge
  • Talisker 45 years Glacial Edge
  • Talisker 45 years Glacial Edge
  • Talisker 45 years Glacial Edge
  • Talisker 45 years Glacial Edge

Talisker 45 years Glacial Edge

Island Single Malt Whisky

BottelaarDistillery bottling
Distillery / merkTalisker
SerieXpedition Oak Series
LandScotland
RegioIslands
Inhoudsmaat0.7 liter
Alc/vol49.8%
Leeftijd45 years
Gebotteld2023
VattypeIce Fractured American Oak Cask Finish
Aantal flessen2455
SmaakprofielBelegen en complex
€ 4.999,95

€ 4.132,19 (excl. BTW)

Slechts één verkrijgbaar

Taliskers allereerste whisky van 45 jaar oud

Talisker lanceert zijn allereerste single malt Scotch whisky van 45 jaar oud: meer dan 40 jaar gerijpt en vervolgens een finish in vaten die door de vrieskou zijn gebarsten. Deze whisky vormt het slotstuk van een avontuurlijke serie wilde whisky-experimenten. Het is de derde en laatste whisky in de Talisker Xpedition Oak-serie, een reeks zeldzame, lang gerijpte single malt whisky's. 

Behandeld met vrieskou

12 sterk uitgebrande Amerikaans eiken vaten van Talisker werden meegenomen op een reis naar het ijs: op een ijsveld in Canada werden ze blootgesteld aan vrieskou en bijtende arctische winden. Tijdens de finish was er meer contactoppervlak beschikbaar tussen de whisky en het hout. Hierdoor kon de whisky dieper in het hout trekken en pittigere en zoetere aroma's uit de Amerikaans eiken ex-bourbonvaten in zich opnemen. Dit ontgrendelde nieuwe dieptes in de kenmerkende smaken van Talisker.

Proefnotitie

Kleur

Glanzend bleek amber. Vormt veel druppels.

Geur

Rijk, droog en mild, met een lichte prikkel van peper. Heldere maritieme tonen wijzen op zeewier en jodium; daarnaast toetsen van glaciale mineralen die doen denken aan gebluste kalk en zoutkristallen. Daaronder onthullen zich complexe zoete aroma's van gedroogd fruit en romige vanille die zorgen voor diepte en warmte. Een licht rookaroma is op de achtergrond waar te nemen, met een vleugje sandelhout. Het toevoegen van een druppel water voegt een zweem amandeltoffee toe. De andere aroma's blijven waarneembaar, met ditmaal een hint van henneptouw.

Body

Vol, rijk.

Smaak

De textuur is zo zacht als olie en mondvullend; de smaak begint toffeezoet en wordt dan heerlijk zout met een toenemende peperigheid; ondanks de lange rijptijd is de smaak opvallend intens, met nog een verrassende hint van chilipeper. Het toevoegen van een scheutje water voegt deze smaken meer samen. De toffeesmaak wordt nu vergezeld van een heerlijke zoutigheid, wat doet denken aan gezouten karamel. De peperigheid neemt iets af.

Afdronk

Zeer lang, met een magnifiek effect van chilipeper en een hint van kaarsvet die toenemen in de nasmaak, waarbij ook zout en peper aanwezig blijven. Zoutiger bij toevoegen van water, met minder peper en een licht rookaroma.

Wat anderen ervan zeggen

Op WhivieBlog heeft deze Talisker van Mark Dermul maar liefst 95 punten ontvangen: Lees hier de proefnotities van Mark Dermul 

Op WhiskyNotes heeft deze Talisker van Ruben Luyten maar liefst 94 punten ontvangen: lees hier de proefnotities van Ruben Luyten

Op Whiskyfun heeft deze Talisker van Serge Valentin maar liefst 93 punten ontvangen: lees hier de proefnotities van Serge Valentin

Talisker 45 years Glacial Edge

Talisker 45 years Glacial Edge

€ 4.999,95

€ 4.132,19 (excl. BTW)

Op voorraad