Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.

Domaine de Baraillon 1976

Bas-Armagnac

Domaine de Baraillon 1976
  • Domaine de Baraillon 1976
  • Domaine de Baraillon 1976

Domaine de Baraillon 1976

Bas-Armagnac

Distillery / merkDomaine de Baraillon
LandFrance
RegioBas-Armagnac
Inhoudsmaat0.7 liter
Alc/vol44%
Gedistilleerd1976
Gebotteld26-01-2022
€ 126,40

Slechts één verkrijgbaar

Proefnotitie

Geur

Een dikke geur, beetje vettig, olieachtig. Waar we normaal snel de fruittonen benoemen, denken we hier in eerste instantie meer in groente en kruidigheid, maar wel heel elegant. Ook de zoetheid geeft dit glas karakter. Zoetheid in de vorm van mandarijen en mango, dus dat lekkere fris zoete. Als we doorruiken wordt het allemaal wat muffiger, maar wel positief bedoeld. Champignon en nat bos na een frisse regenbui.

Smaak

Bitters van de tannine, zelfs een beetje korrelig zoals we dat kennen van mooie syrah wijnen. Romig, vettig en een beetje olieachtig. Naast een dikke geur, ook een dikke volle smaak. Hier moet je echt even voor gaan zitten. We hebben het natuurlijk ook over een distillaat van ruim 40 jaar oud, dus die geeft zich maar lastig prijs. We worden ieder slokje weer verwend met nieuwe smaken. Nu komen weer de romige fruitsoorten naar boven, rozijnen, perziken, zelfs banaan. Hintje koffie, chocolade en tabak.

Afdronk

Zeer lang en aanwezig. Tabakstonen en christmascake lijkt een vreemde combi, maar geloof me het is heerlijk.

De distilleerderij

Het Domaine de Baraillon is gevestigd net buiten Lannemaignan in de Bas-Armagnac. Het mooie kleine landgoed wordt omringd door zonnebloem-, maïs- en tarwevelden en natuurlijk wijngaarden. Als je langs het Domaine rijdt, zou je niet eens weten dat er hier Armagnac geproduceerd wordt, ware het niet dat er een groot vat aan de kant van de weg staat met hun naam erop geschreven. 

De armagnacs van Claverie zijn een combinatie van twee eigendommen: 4 hectare van de zus van patriach Paul in Le Freche en 12 hectare rondom zijn huis. Alle wijngaarden staan vol met de drie grote druivensoorten, Baco, Colombard en Ugni Blanc. Tot 2012 werd er gebruik gemaakt van de distilleerderij Loubere in Labastide d'Armagnac, maar in 2012 kochten ze hun eigen distilleerketel waarin ze nu hun wijnen omzetten in sterke dranken. De verse eau de vie gaat normaal gesproken in vaten van 5000 liter voordat het wordt overgeheveld naar kleinere vaten. Hier worden zowel nieuwe als oude vaten voor gebruikt. Regelmatig worden de vaten belucht om oxidatie te bevorderen. De oudste voorraden dateren uit de late jaren van de 19de eeuw en het lijkt af en toe of de tijd heeft stilgestaan bij Domaine de Baraillon. Traditie en kwaliteit staan dan ook hoog in het vaandel bij de familie.  

Domaine de Baraillon 1976

Domaine de Baraillon 1976

€ 126,40

Op voorraad