Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.
Ardbeg 10 years
  • Ardbeg 10 years
  • Ardbeg 10 years

Ardbeg 10 years

Islay Single Malt Scotch Whisky

BottelaarDistillery bottling
Distillery / merkArdbeg
RegioIslay
Inhoudsmaat0.7 liter
Alc/vol46%
Leeftijd10 years
SmaakprofielZwaar rokerig
EAN5010494195286
€ 41,28

Op voorraad

“Whisky with none of the goodness taken out”

Er zijn vele voortreffelijke Ardbeg whiskies geweest door de jaren heen, maar kenners en liefhebbers blijven terugkeren bij de veelvuldig bekroonde kern van het merk, de Ten Years Old. Een onmiddellijk succes bij whiskykenners en turf-liefhebbers wereldwijd bij de lancering in 2000 en Ardbeg Ten Years Old is sindsdien niet uit de top weggeweest. Het wordt gezien als één van de meest complexe maar tegelijkertijd harmonieuze whiskies. De zwaar geturfde whisky (50 ppm fenolen) heeft een verrassende ‘peaty paradox’. Door een extra reflux mechanisme op de distilleerketel krijgt de whisky een fruitig zoete lichtheid en zuiverheid die voor een perfecte balans zorgt. Een intens en langdurig genot voor de zintuigen!
De botteling op 46% zonder koude filtering zorgt ervoor dat de maximale smaak behouden blijft en de whisky meer body en extra diepte heeft.

Proefnotitie

Kleur: Licht goud.

Geur: Een uitbarsting van intens rokerig fruit – turf met licht scherpe citrus, verpakt in wasachtige donkere chocola. Menthol en zwarte peper doorsnijden deze zoete rokerigheid. Als je je neus dieper in het glas steekt ruik je gerookte vis en bacon samen met groene paprika, ananas en peer.
Toevoeging van water creëert een vortex aan aroma’s. Je ruikt de koele mineralige geur van de oceaan en opspattend water op de kliffen gevolgd door wasachtige citroen en limoen, kolen en teer met op de achtergrond de verwarmende geuren van vanille, kaneel, hazelnoot en toffee.

Smaak: Een opvolging van smaakexplosies in je mond: turf met wat bijtende citrus, zwarte peper en kaneeltoffee. Dit wordt gevolgd door een golf van pekel, romige melk en rijpe bananen en bessen.
De rokerigheid vult langzaam de mond met hints van romige cappuccino en marshmallows. Naarmate de smaak zich voortzet en verdiept bedekken droge espresso, zoethout en teerachtige rook het palet met een olieachtig laagje.

Conclusie: De finish gaat maar door – lang en rokerig met teerachtige espresso, anijs, amandelen en de zachte zoetheid van de gerst.

Ardbeg Ten Years Old wordt veelvuldig bekroond met internationale awards en onderscheidingen, zoals Gold bij de San Franciso World Spirits Competition 2015, Silver bij de International Spirits Challenge 2015, Silver Outstanding bij de International Wine & Spirit Competition 2015, Category Winner bij de World Whiskies Awards 2015 en 97/100 in Jim Murray’s Whisky Bible 2015.

Ardbeg 10 years

Ardbeg 10 years

€ 41,28