Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.

Port Ellen 29 years 1979 - 2009 for WorldDutyFree

Islay Single Malt Scotch Whisky

Port Ellen 29 years 1979 - 2009 for WorldDutyFree
  • Port Ellen 29 years 1979 - 2009 for WorldDutyFree

Port Ellen 29 years 1979 - 2009 for WorldDutyFree

Islay Single Malt Scotch Whisky

BottelaarDouglas Laing
Distillery / merkPort Ellen
SerieOld & Rare Plantinum Selection
LandScotland
RegioIslay
Inhoudsmaat0.7 liter
Alc/vol53.8%
Leeftijd29 years
Gedistilleerd12-1979
Gebotteld02-2009
Aantal flessen261
SmaakprofielZwaar rokerig
Filling levelPerfect
€ 2.899,95

(0% BTW)

Slechts één verkrijgbaar

Port Ellen 29 years 1979 - 2009 for WorldDutyFree

Deze bijzondere expressie van Port Ellen, gebotteld door Douglas Laing voor WorldDutyFree, is een onvergetelijke ervaring, zowel voor de doorgewinterde liefhebber als de avontuurlijke ontdekker. Elke slok is een eerbetoon aan een distilleerderij die eens was, maar door dit soort releases in zekere zin nog steeds voortleeft. 

Proefnotitie

Neus

De eerste indruk van deze Port Ellen 29 Years is als een wandeling langs de Islay-kustlijn, waar de zeebries doordrenkt is met een complexe mix van turfrook en ziltigheid. De aroma's ontvouwen zich verder tot subtiele hints van geroosterde noten, gedroogd fruit, en een zachte zweem van vanille van het eikenhout waarin het heeft gerijpt. Een licht bloemige toon snijdt door de zwaarheid heen, wat een aangename verrassing biedt.

Smaak

Op het palet demonstreert de whisky een verfijnde balans tussen kracht en finesse, waarbij de rokerige turf kenmerkend blijft, maar ruimte biedt aan golven van zoete honing, rijke toffee en rijpe citrus. De whisky is vol en olieachtig, waardoor het een luxueuze sensatie op de tong creëert. Met een ondertoon van leerachtige en kruidige nuances zwelt de complexiteit aan terwijl je elke slok rustig proeft.

Afdronk

De afdronk is lang en blijft hangen met een aangename warmte die de rokerige turf trouw weerspiegeld. De laatste echo's van de drank laten zoete kruiden en houtachtige noten achter, evenals de herinnering aan een vervlogen whisky-tijdperk.

Wat anderen ervan vinden

Op WhiskyFun.com krijgt deze bijzondere Port Ellen een hele mooie score van 93/100 punten.

Serge Valentin geeft zelfs aan dat het de beste Port Ellen is die hij dat jaar geproefd heeft.

Lees hier de proefnotitie van Serge op WhiskyFun.com

Port Ellen Distillery

Port Ellen Distillery is gelegen aan de zuidkust van het eiland Islay, nabij het gelijknamige dorp. Opgericht in 1825 door Alexander Kerr Mackay en later overgenomen door John Ramsay in 1836, heeft Port Ellen een rijke geschiedenis, maar werd in 1983 helaas gesloten. De distilleerderij verwierf al snel een legendarische status onder whiskyliefhebbers.

Een specifiek kenmerk van Port Ellen was de uitgesproken turfrook, wat resulteerde in whisky's met een diepe, rokerige smaak. De distilleerderij maakte gebruik van traditionele koperen pot stills en gebruikte water uit het nabijgelegen Leorin Lochs. De whisky's rijpten voornamelijk in ex-bourbonvaten, wat bijdroeg aan de balans van zoete en rokerige tonen.

Port Ellen whisky's staan bekend om hun complexe smaakprofielen met tonen van zeewier, medicinale rook, zeezout en een subtiele zoetheid. Ondanks de sluiting blijven de overgebleven flessen zeer gewild en worden ze vaak gezien als verzamel- en investeringsobjecten.

De heropening van de distilleerderij, op 19 maart 2024, heeft veel verwachting gewekt bij whiskyliefhebbers wereldwijd, die hopen op een heropleving van deze iconische Islay single malt whisky.

 

Port Ellen 29 years 1979 - 2009 for WorldDutyFree

Port Ellen 29 years 1979 - 2009 for WorldDutyFree

€ 2.899,95

(0% BTW)

Op voorraad