Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.

Port Ellen 1982 - 2010 The Cross Hill

Islay Single Malt Scotch Whisky

Port Ellen 1982 - 2010 The Cross Hill
  • Port Ellen 1982 - 2010 The Cross Hill

Port Ellen 1982 - 2010 The Cross Hill

Islay Single Malt Scotch Whisky

BottelaarJack Wiebers Jumping Jack Productions
Distillery / merkPort Ellen
SerieThe Cross Hill
LandScotland
RegioIslay
Inhoudsmaat0.7 liter
Alc/vol59%
Gedistilleerd1982
Gebotteld2010
VattypeSherry Cask
Aantal flessen122
Filling levelMid neck
Out of stock

Port Ellen 1982 - 2010 The Cross Hill

Afkomstig van het eiland Islay, is deze buitengewoon zeldzame single malt een onmisbaar juweel voor kenners en verzamelaars. Met slechts een gelimiteerde hoeveelheid flessen die uit de vergeten kelders van de inmiddels gesloten Port Ellen distilleerderij zijn ontsnapt, vertegenwoordigt deze whisky een ongeëvenaarde ervaring van historie en vakmanschap. 

Proefnotitie

Neus

Bij het openen van de fles wordt u begroet door de neus met een complex boeket van aromatische lagen. Marine-invloeden van zeewier en ziltige zeelucht worden verrassend gebalanceerd met tonen van gezoete citrus en vanille, afkomstig uit de jarenlange rijping in eikenhouten vaten. Er is een subtiele hint van turfrook, kenmerkend voor de roemrijke Islay-whisky's, die een rijke diepte aan de geur toevoegt.

Smaak

In de mond toont de Port Ellen 1982 zijn ware karakter. Een krachtige combinatie van rokerige turf en zachte, zoete mout voorziet de smaakpapillen van een uitgebalanceerde symfonie. Noten van donkere chocolade, gedroogd fruit en een vleugje leer en tabak ontvouwen zich moeiteloos naarmate de whisky door uw mond danst. De rijke smaken zijn zowel intens als elegant, met een body die net zo intrigerend is als de whisky's geschiedenis.

Afdronk

De afdronk van deze whisky is niets minder dan monumentaal. Lang en warm, met een aanhoudende rokerigheid die samenkomt met een zoet en licht kruidig eindspel. Deze zorgt voor een laatste indruk die zowel bevredigend als uitdagen is, waardoor u keer op keer naar het glas wilt terugkeren.

Wat anderen ervan zeggen

Op WhiskyFun.com ontvangt deze Port Ellen een score van maar liefst 92 punten.

Lees hier de volledige proefnotitie: (WhiskyFun.com)

Port Ellen Distillery

Port Ellen Distillery is gelegen aan de zuidkust van het eiland Islay, nabij het gelijknamige dorp. Opgericht in 1825 door Alexander Kerr Mackay en later overgenomen door John Ramsay in 1836, heeft Port Ellen een rijke geschiedenis, maar werd in 1983 helaas gesloten. De distilleerderij verwierf al snel een legendarische status onder whiskyliefhebbers.

Een specifiek kenmerk van Port Ellen was de uitgesproken turfrook, wat resulteerde in whisky's met een diepe, rokerige smaak. De distilleerderij maakte gebruik van traditionele koperen pot stills en gebruikte water uit het nabijgelegen Leorin Lochs. De whisky's rijpten voornamelijk in ex-bourbonvaten, wat bijdroeg aan de balans van zoete en rokerige tonen.

Port Ellen whisky's staan bekend om hun complexe smaakprofielen met tonen van zeewier, medicinale rook, zeezout en een subtiele zoetheid. Ondanks de sluiting blijven de overgebleven flessen zeer gewild en worden ze vaak gezien als verzamel- en investeringsobjecten.

De heropening van de distilleerderij, op 19 maart 2024, heeft veel verwachting gewekt bij whiskyliefhebbers wereldwijd, die hopen op een heropleving van deze iconische Islay single malt whisky.

Port Ellen 1982 - 2010 The Cross Hill

Port Ellen 1982 - 2010 The Cross Hill