Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.

Port Ellen 1982 - 2010 The Cross Hill

Islay Single Malt Scotch Whisky

Port Ellen 1982 - 2010 The Cross Hill
  • Port Ellen 1982 - 2010 The Cross Hill

Port Ellen 1982 - 2010 The Cross Hill

Islay Single Malt Scotch Whisky

BottelaarJack Wiebers Jumping Jack Productions
Distillery / merkPort Ellen
SerieThe Cross Hill
LandScotland
RegioIslay
Inhoudsmaat0.7 liter
Alc/vol59%
Gedistilleerd1982
Gebotteld2010
VattypeSherry Cask
Aantal flessen122
Filling levelMid neck
€ 1.699,95-12%
€ 1.495,96

(0% BTW)

Slechts één verkrijgbaar

Port Ellen 1982 - 2010 The Cross Hill

Afkomstig van het eiland Islay, is deze buitengewoon zeldzame single malt een onmisbaar juweel voor kenners en verzamelaars. Met slechts een gelimiteerde hoeveelheid flessen die uit de vergeten kelders van de inmiddels gesloten Port Ellen distilleerderij zijn ontsnapt, vertegenwoordigt deze whisky een ongeëvenaarde ervaring van historie en vakmanschap. 

Proefnotitie

Neus

Bij het openen van de fles wordt u begroet door de neus met een complex boeket van aromatische lagen. Marine-invloeden van zeewier en ziltige zeelucht worden verrassend gebalanceerd met tonen van gezoete citrus en vanille, afkomstig uit de jarenlange rijping in eikenhouten vaten. Er is een subtiele hint van turfrook, kenmerkend voor de roemrijke Islay-whisky's, die een rijke diepte aan de geur toevoegt.

Smaak

In de mond toont de Port Ellen 1982 zijn ware karakter. Een krachtige combinatie van rokerige turf en zachte, zoete mout voorziet de smaakpapillen van een uitgebalanceerde symfonie. Noten van donkere chocolade, gedroogd fruit en een vleugje leer en tabak ontvouwen zich moeiteloos naarmate de whisky door uw mond danst. De rijke smaken zijn zowel intens als elegant, met een body die net zo intrigerend is als de whisky's geschiedenis.

Afdronk

De afdronk van deze whisky is niets minder dan monumentaal. Lang en warm, met een aanhoudende rokerigheid die samenkomt met een zoet en licht kruidig eindspel. Deze zorgt voor een laatste indruk die zowel bevredigend als uitdagen is, waardoor u keer op keer naar het glas wilt terugkeren.

Meer informatie

Port Ellen Distillery is een voormalige Schotse whiskydistilleerderij gelegen op het eiland Islay, dat bekend staat om zijn sterke turfaroma's die typisch zijn voor de whisky's van dit eiland. De distilleerderij werd opgericht in 1825 door Alexander Ker Mackay en werd later overgenomen door John Ramsay, die de distilleerderij in de 19e eeuw een belangrijke rol liet spelen in de whisky-industrie, vooral in het ontwikkelen van exportmarkten.

In de twintigste eeuw veranderde de distilleerderij regelmatig van eigenaar en kende verschillende sluitingen en heropeningen. Tijdens haar actieve jaren produceerde Port Ellen een karakteristieke Islay single malt whisky die gewaardeerd werd om zijn uitgesproken rooksmaak en zeewierachtige tonen.

Helaas sloot Port Ellen in 1983 definitief haar deuren als gevolg van de destijds dalende vraag naar whisky en overcapaciteit binnen de industrie. De gebouwen bleven staan en de pakhuizen werden door Diageo, de huidige eigenaar, gebruikt voor het opslaan van whisky van andere distilleerderijen op het eiland.

Wat anderen ervan zeggen

Op WhiskyFun.com ontvangt deze Port Ellen een score van maar liefst 92 punten.

Lees hier de volledige proefnotitie: (WhiskyFun.com)

Dag
:
uur
:
min
:
sec
Port Ellen 1982 - 2010 The Cross Hill

Port Ellen 1982 - 2010 The Cross Hill

€ 1.699,95-12%
€ 1.495,96

(0% BTW)

Op voorraad