Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.

Caperdonich 12 years 1968 Connoisseurs Choice 75cl

Speyside Single Malt Scotch Whisky

Caperdonich 12 years 1968 Connoisseurs Choice 75cl
  • Caperdonich 12 years 1968 Connoisseurs Choice 75cl

Caperdonich 12 years 1968 Connoisseurs Choice 75cl

Speyside Single Malt Scotch Whisky

BottelaarGordon & MacPhail
Distillery / merkCaperdonich
SerieBrown label
LandScotland
RegioSpeyside
Inhoudsmaat0.75 liter
Alc/vol40%
Leeftijd12 years
Gedistilleerd1968
SmaakprofielMild en verfijnd
Filling levelLow neck
€ 699,95-12%
€ 615,96

(0% BTW)

Slechts één verkrijgbaar

Caperdonich 12 years 1968 Connoisseurs Choice 75cl

Deze Caperdonich werd in 1968 gedistilleerd en is na een rijping van 12 jaar in eiken vaten door Gordon & MacPhail rond 1980 gebotteld in de serie Connoisseurs Choice. Deze serie bestaat al sinds eind jaren 1970 en is regelmatig van etiket gewijzigd. In de volksmond wordt deze uitvoering 'brown label' genoemd. Voor een fles die ruim 40 jaar geleden gebotteld is, is de staat bijzonder goed te noemen.

Proefnotitie

Neus

Honing en zacht fruit in de vorm van gestoofd rood fruit. Toch ook wat frissere tonen van vers gemaaid gras en een hintje vanille.

Smaak

De groene tonen van de neus komen ook tot hun recht in de smaak. Daarnaast proef je de jaren 60. In deze tijd werd ander graan, ander gist en vooral met minder haast gedistilleerd, dat proef je gewoon terug. Karakter en stevig bittere tonen met een licht hintje koper. Geef het glas de tijd, je wordt beloond voor je geduld.

Afdronk

Dit is genieten, een mooie combinatie van zoet, zuur en dat heerlijke bittertje. Hier ook stevig fruit en licht kruidig.

Meer over Caperdonich Distillery

De Caperdonich-distilleerderij, een Schotse single malt whisky distilleerderij, was ooit gelegen in de Speyside regio, dichtbij de stad Rothes in Moray, Schotland. De distilleerderij werd oorspronkelijk opgericht onder de naam "Glen Grant No. 2" in 1897 door de eigenaren van de naburige Glen Grant-distilleerderij, J. & J. Grant. De bedoeling was om de capaciteit van Glen Grant te vergroten vanwege de toenemende vraag naar hun whisky.

Caperdonich lag pal tegenover de Glen Grant-distilleerderij en was via een pijplijn verbonden waardoor het mogelijk was om het moutwijn-product direct naar Glen Grant over te brengen. Dit was echter geen lang leven beschoren. De Pattison's whisky crisis in 1898 trof de whisky-industrie hard, en al na vier jaar moest de distilleerderij sluiten in 1902.

Het bleef meer dan zes decennia gesloten, tot het opnieuw werd geopend door Glenlivet Distillers Ltd. in 1965, en uiteindelijk kreeg het de naam "Caperdonich," wat in het Gaelic "geheime bron" betekent. Gedurende de tweede helft van de 20e eeuw werd de whisky van Caperdonich voornamelijk gebruikt als onderdeel van blended whisky's. De distilleerderij verwierf een cultstatus bij whisky-liefhebbers, mede dankzij de relatieve schaarsheid van haar single malts op de markt, aangezien het grootste deel van de productie naar blends ging.

Helaas werd Caperdonich gesloten in 2002 door Pernod Ricard, de eigenaar op dat moment, en werd het in 2010 afgebroken. Ondanks dat het niet meer bestaat, zijn er nog steeds bottelingen van Caperdonich beschikbaar op de secundaire markt en bij verzamelaars, die vaak worden gekoesterd voor hun historische waarde en unieke karakter.

Dag
:
uur
:
min
:
sec
Caperdonich 12 years 1968 Connoisseurs Choice 75cl

Caperdonich 12 years 1968 Connoisseurs Choice 75cl

€ 699,95-12%
€ 615,96

(0% BTW)

Op voorraad