U dient minimaal 18 jaar te zijn om
Passievoorwhisky.nl te mogen bezoeken.
SORRY, je hebt niet de wettelijke leeftijd om toegang te krijgen tot onze website
Moulin Touchais Coteaux Du Layon 2011
Appellation Coteaux Du Layon Contrôlée
Moulin Touchais Coteaux Du Layon 2011
Appellation Coteaux Du Layon Contrôlée
Wijnhuis / merk | Moulin Touchais |
Druivensoort | Chenin Blanc |
Land | France |
Regio | Loire - Coteaux Du Layon |
Inhoudsmaat | 0.75 liter |
Alc/vol | 13% |
Oogstjaar | 2011 |
Moulin Touchais Coteaux Du Layon 2011
Moulin Touchais is een heel bijzondere en complexe dessertwijn uit de Coteaux du Layon, Loire, gemaakt van 100% chenin blanc-druiven. De manier van oogsten, de traditionele vinificatie en minimale rijping van tien jaar maakt deze wijn uniek. De wijn bereikt zijn top pas na minimaal twintig jaar, maar zelfs jaargangen uit de jaren zestig zijn nog uitstekend op dronk.
Sinds 1787 verbouwt de familie Touchais wijn op de licht glooiende hellingen aan het riviertje de Layon en inmiddels staat Jean-Marie Touchais aan het roer, de zevende generatie. Naast 35 hectare wijngaarden in de Coteaux du Layon, bezit de familie ook 115 hectares in Anjou. Toen de verkopen van de zoete witte wijn na de Tweede Wereldoorlog terugliepen besloot Joseph Touchais de jaargangen langer vast te houden en rustig verder te laten rijpen en niet, zoals toen gebruikelijk, na een paar jaar vrij te geven. Door de opbrengsten van de andere wijngaarden was dat mogelijk. Inmiddels liggen er meer dan een miljoen flessen Moulin Touchais te rijpen in de wijnkelders.
Vinificatie
Het ‘geheim’ van Moulin Touchais- de charme, complexiteit en het unieke bewaarpotentieel- is de oogst-strategie. 20% van de druiven wordt (met de hand) geoogst als de druif nog niet rijp is en veel zuren bevat, die van nature al ruim aanwezig zijn in de chenin blanc- druif. De andere 80% wordt ongeveer een maand later geoogst, als de druiven overrijp zijn, inmiddels met een hoog suikergehalte en zeer geconcentreerde smaak. Door de ligging van de wijngaarden kan er edele rotting optreden (botrytis cinerea), maar dat gebeurt zeker niet ieder jaar. Het percentage druiven met botrytis varieert tussen de 0 en 70%.
De vergisting vindt plaats door de gisten die van nature aanwezig zijn en duurt enkele weken. De wijn wordt rond april gebotteld en voor minstens tien jaar weggelegd. Na deze tijd wordt bepaald of de jaargang de naam Moulin Touchais waardig is, alleen dan wordt deze vrijgegeven. Iedere jaargang heeft zijn eigen karakteristieken en smaak. Afhankelijk van het weer, en daarmee samenhangend of en in welke mate de druiven zijn aangetast door botrytis.
Wijn-spijs
Moulin Touchais wordt in sterrenrestaurants wereldwijd geschonken. Door de perfecte balans tussen zoet en zuren past de wijn bij vele soorten gerechten. Bijvoorbeeld als aperitief bij wat zoute (wal)noten, en kazen als Stilton, Roquefort of oude Goudse kaas. Is ook een perfecte match met foie gras en past uitstekend bij een dessert als tarte tatin.
Moulin Touchais 2011
Het jaar 2011 was een wat koeler jaar en het percentage druiven met botrytis is dan ook rond de 25-30%. De zoetheid komt vooral van het indrogen van de druiven. Geuren en smaken van rozijntjes, abrikozen, honing,
nootjes en caramel. Wat minder krachtig, maar zeer elegant en met mooie zuren voor de balans.