Door verder gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met de Algemene Voorwaarden en ons gebruik van cookies.

Caperdonich 1968 Connoisseurs Choice 75cl

Speyside Single Malt Scotch Whisky

Caperdonich 1968 Connoisseurs Choice 75cl
  • Caperdonich 1968 Connoisseurs Choice 75cl
  • Caperdonich 1968 Connoisseurs Choice 75cl

Caperdonich 1968 Connoisseurs Choice 75cl

Speyside Single Malt Scotch Whisky

BottelaarGordon & MacPhail
Distillery / merkCaperdonich
SerieConnoisseurs Choice - Old Map Label
LandScotland
RegioSpeyside
Inhoudsmaat0.75 liter
Alc/vol40%
Gedistilleerd1968
SmaakprofielBelegen en complex
Filling levelMid neck
€ 1.199,95

(0% BTW)

Slechts één verkrijgbaar

Caperdonich 1968 Connoisseurs Choice 75cl

Deze Caperdonich werd in 1968 gedistilleerd en het is ons niet bekend wanneer deze precies gebotteld is door Gordon & MacPhail.  De serie 'old map label' in deze vorm bestaat sinds 1988, dus we hebben het over een whisky van minimaal 20 jaar rijping op eiken vaten. Voor een fles die ruim 30 jaar geleden gebotteld is, ziet hij er erg goed uit. Enkele gebruikerssporen daargelaten.

Proefnotitie

Neus

Zeer volle neus zeker als we naar het alcoholgehalte van slechts 40% kijken. Veel gedroogd fruit in combinatie met honin, noten, melkchocolade en geolied leer. Hintje gember, zoete meloen en amaretto.

Smaak

Abrikozenjam, volle mouttonen, veel toffee en kruidenhoning. Rode appel, citrus, zoete peer. Wat lychee dat toch voor een klein zuurtje zorgt. BIj langer doorproeven ook wat grassige tonen.

Afdronk

De zacht zoete mouttonen houden het langst aan.

Meer over Caperdonich Distillery

De Caperdonich-distilleerderij, een Schotse single malt whisky distilleerderij, was ooit gelegen in de Speyside regio, dichtbij de stad Rothes in Moray, Schotland. De distilleerderij werd oorspronkelijk opgericht onder de naam "Glen Grant No. 2" in 1897 door de eigenaren van de naburige Glen Grant-distilleerderij, J. & J. Grant. De bedoeling was om de capaciteit van Glen Grant te vergroten vanwege de toenemende vraag naar hun whisky.

Caperdonich lag pal tegenover de Glen Grant-distilleerderij en was via een pijplijn verbonden waardoor het mogelijk was om het moutwijn-product direct naar Glen Grant over te brengen. Dit was echter geen lang leven beschoren. De Pattison's whisky crisis in 1898 trof de whisky-industrie hard, en al na vier jaar moest de distilleerderij sluiten in 1902.

Het bleef meer dan zes decennia gesloten, tot het opnieuw werd geopend door Glenlivet Distillers Ltd. in 1965, en uiteindelijk kreeg het de naam "Caperdonich," wat in het Gaelic "geheime bron" betekent. Gedurende de tweede helft van de 20e eeuw werd de whisky van Caperdonich voornamelijk gebruikt als onderdeel van blended whisky's. De distilleerderij verwierf een cultstatus bij whisky-liefhebbers, mede dankzij de relatieve schaarsheid van haar single malts op de markt, aangezien het grootste deel van de productie naar blends ging.

Helaas werd Caperdonich gesloten in 2002 door Pernod Ricard, de eigenaar op dat moment, en werd het in 2010 afgebroken. Ondanks dat het niet meer bestaat, zijn er nog steeds bottelingen van Caperdonich beschikbaar op de secundaire markt en bij verzamelaars, die vaak worden gekoesterd voor hun historische waarde en unieke karakter.

Caperdonich 1968 Connoisseurs Choice 75cl

Caperdonich 1968 Connoisseurs Choice 75cl

€ 1.199,95

(0% BTW)

Op voorraad