Möet & Chandon Grand Vintage 2012

Champagne

Meer details

Wijnhuis / merk
Moët & Chandon
Inhoudsmaat
0.75 liter
Alcoholpercentage
12.5%
Oogstjaar
2012
EAN
3185370662076
Beschikbaarheid
Slechts één verkrijgbaar

€ 74,95 (incl. BTW)

  

- +

Moët & Chandon Grand Vintage 2012

Moët & Chandon heeft met de Grand Vintage 2012 de 74e vintage-champagne sinds de oprichting van het huis in 1743 uitgebracht. De eerste millésimé champagne is door Moët & Chandon gemaakt van de oogst van 1842. Deze nouveauté kwam op de markt ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het huis – er waren toen nog geen wettelijke verplichtingen dan wel strenge huisregels met betrekking tot de periode van rijping op fles. Kort en goed, de 2012 is de 74e vintage in 170 jaar! Dergelijke champagnes uit één oogstjaar worden alleen in bijzondere jaren geproduceerd.

Klimaat en oogst van het jaar

2012 is in alle opzichten een bijzonder jaar in Champagne geweest. Benoît Gouez, de chef de cave van Moët, zegt zelfs dat een jaar als 2012 nooit eerder is vertoond. De natuur geselde de wijngaarden met alle denkbare meteorologische rampen. Pittige vorst in de winter, een koud begin van de lente, vorst aan de grond in het late voorjaar, stortregens in mei, vervolgens ettelijke hagelbuien, kou tijdens de bloei en, tenslotte, in augustus verschroeiende hitte en een watertekort vormden voor wijnstokken én voor wijnbouwers een ware plaag. Er werd geplukt tussen 10 en 26 september en, miraculeus, amper een maand na de oogst sprak men al over ‘één van de grote oogstjaren’. Nú, zes jaar later, na vijf jaar sur lattes in de kelders te hebben gerijpt, blijkt de Grand Vintage 2012 een schoonheid van grote klasse.
De Moët & Chandon Grand Vintage 2012 Extra Brut is een uitermate geslaagde assemblage van 41% chardonnay, 26% meunier en 33% pinot noir. De dosage bedraagt 5 gram per liter.

Proefnotitie

Kleur: Schitterend goudgeel. Rembrandts goud. Prachtig. Ontelbare minuscuul kleine belletjes rijgen het ene miniatuur parelsnoer na het andere aaneen.

Geur: Schitterende neus. Expressief, krachtig, complex en gelaagd. Het resultaat van perfect gerijpte druiven en een geduldige rijping op fles gedurende meer dan vijf jaar. Er zijn nuances van vers geplukte witte bloemen, maar ook van abrikoos, gekonfijt bosfruit en van limoen en nectarine, naast geroosterde amandel, hazelnoot, biscuit en brioche.

Smaak: Het begint met een fijne, zachte en levendige mousse. Daarachter breed genuanceerde, expressieve en krachtige, rijpe aroma’s.

Conclusie: Een uitgebalanceerde, krachtige en expressieve topchampagne met een brede, gerijpte finale van grote lengte. Rijk en rijp van smaak en toch elegant en strakdroog – want Extra Brut.

De Moët & Chandon Grand Vintage 2012 is een klassieke, grote wijn, die verrast als aperitief en die ook perfect kan worden geschonken aan tafel als begeleider van vis in roomsaus en meer nog van gevogelte en wit vlees.

Serveertemperatuur: 9° à 11° C – dus niet te koel, laat staan koud. Hij vraagt om een mooi en ruim wijnglas.

17 Andere producten in dezelfde categorie

Vergelijk 0